Exit poll în Croaţia: Opoziţia câştigă alegerile

Coaliţia de centru dreapta este pe punctul de a realiza o nouă majoritate în parlamentul croat.

RomaniaTV.net
04 dec. 2011, 22:19
Exit poll în Croaţia: Opoziţia câştigă alegerile

Sondajele realizate la ieşirea de la urne a alegătorilor croaţi arată că alianţa celor patru principale partide de opoziţie croate, reunite sub numele Kukuriku (Cucurigu n.a.), a obţinut o majoritate zdrobitoare în parlament, cu cel puţin 150 de mandate, notează publicaţia The Gulf Today.

„Aşteptăm confirmarea victoriei”, le-a declarat reporterilor Zoran Milanovi, preşedintele Partidului Social-Democrat din Croaţia şi, cel mai probabil, viitorul premier al ţării, după ce şi-a exercitat votul.

„Sper că cetăţenii vor avea încredere în noi. Chestiunea generală a acestor alegeri, aşa cum am mai spus-o de nenumărate ori, este încrederea”, a mai precizat fostul diplomat, acum în vârstă de 45 de ani.

Croaţia şi-a proclamat independenţa în 1991 din cadrul fostei Iugoslavii şi a fost măcinată de războaie până în 1995. În ultimii ani economia sa a beneficiat de un boom, mai ales datorită dezvoltării turismului din zona Mării Adriatice. Situaţia s-a schimbat însă dramatic în 2008 după izbucnirea recesiunii mondiale.

În cazul în care va obşine mandatul Milanovic va avea de rezolvat fdificila sarcină de a conduce ţara prin criză către Uniunea Europeană, unde Croaţia tocmai a primit acceptul de a se intregra la 1 iulie 2013.

În prezent Croaţia are o creştere economică de numai 0,5 procente şi o rată a şomajului de 17%.

Principalul reproş adus lui Zoran Milanovic de adversarii săi şi de analiştii politicii croate este acela de a face prea multe promisiuni într-o ţară care a coborât încrederea în politicieni la cote record.