Expaţii britanici, afectaţi de noile măsuri de limitare a accesului la ajutoare sociale, destinate românilor

Britanicii care lucrează în străinătate pentru câteva luni şi apoi se întorc acasă vor fi afectaţi de noile restricţii anunţate de Londra privind accesul la ajutoare sociale, relatează publicaţia The Daily Telegraph, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
20 dec. 2013, 12:24
Expaţii britanici, afectaţi de noile măsuri de limitare a accesului la ajutoare sociale, destinate românilor

Potrivit autorităţilor, noile planuri menite să descurajeze românii şi bulgarii să se mute în Marea Britanie, atunci când restricţiile existente pe piaţa muncii pentru aceştia vor fi ridicate la sfârşitul acestui an, se vor aplica şi britanicilor care se întorc în Marea Britanie pentru a găsi de lucru după trei luni departe de casă.

Ministerul pentru Muncă şi Pensii de la Londra (DWP) a confirmat că un nou test, mai dur, privind reşedinţa, se va aplica britanicilor care s-au aflat în afara Regatului Unit timp de 13 săptămâni, deoarece guvernul nu poate face discriminări între cetăţenii UE.

Potrivit DWP, britanicii care se întorc vor trebui să locuiască în Marea Britanie şi apoi să răspundă unui set de 200 de întrebări – număr dublu faţă de situaţia anterioară – pentru a putea beneficia de ajutoare. Ei vor trebui, de asemenea, să dea detalii despre proprietăţile pe care le deţin în Marea Britanie şi să precizeze dacă copiii lor sunt înscrişi la şcoală.

Dacă britanicii ce revin în ţară nu pot răspunde întrebărilor respective, le va fi refuzat accesul la ajutoare sociale legate de muncă, inclusiv la ajutorul de şomaj.

Pe de altă parte, parlamentarii Comisiei pentru afaceri interne din Camera Comunelor susţin că situaţia este nedreaptă pentru persoanele care şi-au plătit impozitele în Marea Britanie.

‘Cred că ar trebui să putem controla plata ajutoarelor către imigranţi fără a-i afecta pe cetăţenii britanici care şi-au plătit impozitele toată viaţa’, susţine parlamentarul conservator James Clappison, din cadrul comisiei menţionate.

‘Este regretabil că măsurile menite pentru a controla imigraţia din UE vor avea un efect negativ asupra cetăţenilor britanici care se întorc în ţara lor pentru a-şi căuta de lucru’, a adăugat preşedintele Comisiei pentru afaceri interne, laburistul Keith Vaz.

Noile măsuri, aminteşte The Daily Telegraph, sunt în prezent trecute prin procedură accelerată în Parlamentul de la Londra, pentru ca acestea să intre în vigoare până la 1 ianuarie.

Tratatul de aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeană le permite ţărilor UE-25 (ţările fondatoare şi cele care au aderat la UE până la 1 ianuarie 2007) să restricţioneze temporar accesul liber al lucrătorilor din România şi Bulgaria pe piaţa muncii pentru a pregăti libertatea deplină de circulaţie a forţei de muncă în UE. Perioada de tranziţie generală de şapte ani este împărţită în trei etape (2 plus 3 plus 2 ani). Măsurile tranzitorii se încheie în mod irevocabil la 31 decembrie 2013. În prezent, nouă state din UE – Austria, Germania, Olanda, Luxemburg, Malta, Franţa, Marea Britanie, Irlanda şi Spania – le aplică cetăţenilor români şi bulgari restricţii în materie de acces pe piaţa muncii.