Experiment inedit: 120 de nemţi vor primi 1.433 de euro lunar fără să facă nimic. Specialiştii vor să analizeze comportamentul acestora

Mai mulţi economişti şi activişti nemţi au demarat un studiu pe termen lung privind venitul de bază necondiţionat. În cadrul acestui studiu, 120 de persoane vor primi 1.433 de euro pe lună timp de trei ani, a informat Institutul German pentru Cercetare Economică (DIW), potrivit Daily Mail.

RomaniaTV.net
19 aug. 2020, 13:22
Experiment inedit: 120 de nemţi vor primi 1.433 de euro lunar fără să facă nimic. Specialiştii vor să analizeze comportamentul acestora

Banii vor fi distribuiţi participanţilor la studiu începând din primăvara anului următor, iar fondurile vor veni din donaţii private.

Vrem să aflăm care este impactul asupra comportamentului cetăţenilor şi dacă un venit de bază poate ajuta la soluţionarea provocărilor actuale din societatea noastră”, a precizat Michael Bohmeyer, reprezentant al asociaţiei Mein Grundeinkommen.

Cu ocazia prezentării proiectului, Juergen Schupp din partea Institutului German pentru Cercetare Economică a spus că, deşi la nivel mondial au fost efectuate studii cu privire la acest proiect, rezultatele colectate sunt limitate. 

„Sunt fie depăşite, fie nu pot fi generalizate sau studiază numai un venit de bază pentru şomeri. Cu privire la acest aspect, noi suntem deschizători de drumuri în Germania cu acest studiu”, a spus Juergen Schupp.

Ideea experimentului este observarea comportamentului beneficiarilor. Se vera să se afle dacă aceşti bani motivează oamenii să se implice mai mult în economiile şi societăţile locale sau, dimpotrivă, încurajează lenea.

Citeşte şi A nins cu ciocolată în Elveţia din cauza unei defecţiuni a fabricii Lindt

O introducere la scară generală a unui astfel de venit ar putea fi, însă, extrem de costisitoare. În Germania, cheltuielile s-ar ridica la aproximativ 1.000 de miliarde de euro pe an dacă toţi cei aproape 83 milioane de cetăţeni germani ar primi 1.000 de euro pe lună.

Potrivit datelor Oficiului federal de statistică din Germania, în prezent cheltuielile totale anuale ale statului german sunt de aproximativ 1.500 miliarde de euro.

Acest tip de experiment a fost realizat şi în Finalnda. În luna februarie a anului trecut, guvernul finlandez a dat publicităţii rezultatele preliminare ale acestuia, cercetătorii precizând că acest experiment nu a reuşit să îi stimuleze pe şomeri să muncească mai mult şi să câştige mai mulţi bani, aşa cum se spera.

În cursul acestui experiment, 2.000 de şomeri finlandezi au beneficiat de un venit minim de 560 de euro pe lună timp de doi ani, indiferent dacă, în acest interval de timp, au găsit sau nu un loc de muncă. „Impactul asupra gradului de ocupare pare să fie unul minor pe baza rezultatelor înregistrate în primul an”, a precizat atunci ministrul finlandez al Sănătăţii şi Afacerilor Sociale, Pirkko Mattila.