Expert european: NATO trebuie să ştie că Rusia îşi foloseşte puterea militară în scop politic

Rusia duce din 2014 o campanie vastă, agresivă și pe mai multe platforme în care strategia principală este de a-și folosi forța militară în scop de diplomație coercitivă menită să divizeze, să distragă și să țină Europa în tensiune pentru ca diplomații țărilor occidentale să nu aibă timp pentru activitățile Moscovei în imediata sa vecinătate, a declarat pentru AGERPRES Mark Galeotti, expert al European Council for Foreign Relations (ECFR) pe probleme de politică rusească, istorie și securitate.
Romania TV
12 ian. 2017, 14:32
Expert european: NATO trebuie să ştie că Rusia îşi foloseşte puterea militară în scop politic

Mark Galleotti numește această strategie „diplomația de metal al Rusiei” și explică într-un raport publicat de ECFR că Alianța Nord-Atlantică ar trebui să o contracareze pe toate planurile, nu doar din punct de vedere militar.

„Principalele elemente ale strategiei Rusiei sunt amenințările cu acțiuni militare, exerciții militare care simulează astfel de operațiuni, desfășurarea de unități de luptă în moduri care transmit un mesaj politic și intruziuni în spațiul aerian, în apele teritoriale sau chiar pe teritoriul statelor europene,” scrie expertul în raport. „Impactul acestor politici variază, este uneori contraproductiv, pentru că depind de coordonarea cu alte forme de diplomație și influență. Dar au reușit fără îndoială să contribuie la fragmentarea NATO și a Uniunii Europene.”

Această „diplomație de metal” va continua în viitorul apropiat, iar UE și NATO trebuie să delimiteze mișcările politice de cele cu adevărat militare, ”să nu înghită momeala” și să dovedească unitate și o capacitate de mobilizare rapidă atunci când e nevoie, spune Galeotti în raport, potrivit Agerpres.

„NATO trebuie să fie abil. Nu există nicio dovadă că Rusia ar avea vreo intenție să inițieze ostilități deschise împotriva NATO și a altor țări Europene. Membrii NATO sunt îngrijorați că garanțiile reciproce din Articolul 5 ar putea să nu fie atât de ferme pe cât se dorește, dar la Moscova acestea sunt luate foarte în serios. Consolidarea apărării militare e necesară. Dar trebuie să se înțeleagă că Rusia face mișcări politice, iar un răspuns militar nu este cel mai bun răspuns”, afirmă expertul.

Citeşte şi Preşedintele Bulgariei vorbeşte despre posibila împărţire a sferelor de influenţă între SUA şi Rusia

Galeotti mai spune că, uneori, cea mai bună dovadă de forță este controlul și reținerea de la a reacționa violent. În acest moment există un ritual între Rusia și NATO: la fiecare mișcare a Rusiei, NATO reacționează imediat. Acest lucru îi ofer Moscovei inițiativa pentru că deja Kremlinul știe ce determină un răspuns din partea țărilor occidentale și folosește acest lucru în scopuri politice, pentru a dovedi publicului rusesc cât de neajutorată e Europa.

Expertul a declarat pentru AGERPRES că este foarte puțin probabil ca 4.000 de militari ai NATO care vor fi desfășurați pe flancul estic, în țările baltice, Polonia, România și Bulgaria ar putea să țină piept unei invazii rusești, însă această invazie e departe de a fi iminentă, potrivit Agerpres.

„De fapt, ce au făcut rușii cu această diplomație de metal este să spună ‘Cu cât vă apropiați mai mult de NATO, cu atât mai mult deveniți o țintă’ „, spune Galeotti. „Această atitudine a Moscovei trezește reacții diferite în țări diferite: dacă Norvegia și Suedia devin mai implicate, țările balcanice devin mai reticente în privința cooperării cu NATO. Iar cheia este că a fi membru NATO înseamnă lucruri diferite pentru regiuni diferite. În țările baltice, în Scandinavia și Europa Centrală, totul se reduce în a ține sub control agresivitatea Rusiei. Dar dacă te afli în Balcani, sincer, nu prea îți e teamă de o invazie rusească. De fapt, a fi membru NATO este mai mult un simbol că țara respectivă este membră a clubului occidental, fie că vrea să adere la UE, precum Turcia, fie că își dorește o relație mai bună cu SUA”, a explicat analistul.

Din punctul său de vedere, tentativa de lovitură de stat din octombrie 2016 din Muntenegru, care este pe punctul de a adera la NATO, când cetățeni sârbi care ar fi fost plătiți de Rusia au încercat să-l înlăture de la putere pe premierul pro-occidental Milo Djukanovic, nu a fost menită să reușească acest lucru, ci să dovedească faptul că, dacă Moscova își dorește, poate să creeze probleme în Podgorica și, prin extensie, și în regiune.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cum arată, de fapt, buletinul de vot la alegerile prezidențiale 2025, turul 1. Află totul despre votare
Capital.ro
Taxa care se majorează de la 1 iunie. Cei care stau la curte achită obligatoriu în fiecare lună
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
O nouă nebunie pe TikTok. Ferește-ți copiii de așa ceva!
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
ULTIMUL SONDAJ, înainte de alegerile prezidențiale Ce răsturnare de situație! Lupta pentru primele locuri este extrem de strânsă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-au tăiat banii. Ordin revoltător venit în România de la Primărie: Pedeapsă colectivă!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Topul celor mai sigure țări în cazul unui conflict global. Unde să ne refugiem în cazul celui de-al Treilea Război Mondial
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile