Experții ONU vin cu un scenariu apocaliptic în ceea ce privește clima: „E cel mai puternic avertisment” privind încălzirea globală

Omenirea se va confrunta cu o „catastrofă” din cauza schimbărilor climatice dacă nu vor fi luate măsuri urgente, avertizează ministrul britanic Alok Sharma, președinte al Conferinței Națiunilor Unite privind schimbările climatice.

08 aug. 2021, 18:06
Experții ONU vin cu un scenariu apocaliptic în ceea ce privește clima: „E cel mai puternic avertisment” privind încălzirea globală

Experții ONU vin cu un scenariu apocaliptic în ceea ce privește clima. Afirmația vine înainte ca Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC) să publice un raport care va fi „cel mai puternic avertisment lansat vreodată” cu privire la încălzirea globală.

Experții ONU vin cu un scenariu apocaliptic în ceea ce privește clima: „E cel mai puternic avertisment” privind încălzirea globală

Alok Sharma crede că dacă COP26, care va avea loc în noiembrie la Glasgow, nu va fi un succes, consecințele vor fi catastrofale.

„Nu cred că există niciun alt cuvânt pentru asta. Vedeți zilnic ce se întâmplă în întreaga lume. Anul trecut a fost cel mai cald an înregistrat vreodată, iar ultimul deceniu a fost cel mai cald deceniu înregistrat vreodată.

În raportul pe care îl vor publica luni, experții ONU în domeniul climatic arată cât de aproape este omenirea de un dezastru potențial ireversibil, provocat de vremea extremă.”, spune ministrul britanic.

Citește și: Cel mai amplu sondaj realizat vreodată pe tema încălzirii globale. Două treimi din adolescenţi consideră schimbările climatice ca fiind o urgenţă globală
„Acesta va fi cel mai puternic avertisment de până acum că acțiunile umane accelerează încălzirea globală într-un ritm alarmant și de aceea COP26 trebuie să fie momentul în care îndreptăm acest lucru. Nu ne putem permite să așteptăm doi ani, cinci ani, zece ani, acum este momentul”, mai avertizează Sharma, adăugând că omenirea se apropie de punctul în care consecințele vor fi ireversibile.

Efectele încălzirii globale sunt deja evidente în prezent, spune ministrul britanic, care amintește, în acest context, de recentele inundații din mai multe state europene și din China, incendiile de vegetație, precum și temperaturile extrem de ridicate din America de Nord.

„În fiecare zi vom vedea un nou record într-un fel sau altul în întreaga lume. Am vizitat comunități care, ca urmare a schimbărilor climatice, au trebuit pur și simplu să-și părăsească locuințele și să se mute din cauza unei combinații de secetă și inundații.”, declară Sharma.

Citește și: Consecinţele încălzirii globale în România. Meteorolog: „Primăverile se vor declanşa mai timpuriu, verile vor fi mai lungi”