Explicația unui expert în sănătate. Cât de periculoasă este purtarea măștii de protecție pentru o perioadă lungă de timp

Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică, susține că purtarea măștii de protecție pentru o perioadă lungă de timp nu reprezintă un pericol pentru sănătatea oamenilor.

23 apr. 2021, 12:03
Explicația unui expert în sănătate. Cât de periculoasă este purtarea măștii de protecție pentru o perioadă lungă de timp

Explicația unui expert în sănătateFostul consilier la Ministerul Sănătății a explicat faptul că sănătatea oamenilor nu este afectată de purtarea pe o perioadă mai lungă de timp a măștii de protecție. Profesor de sănătate publică în cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, acesta a oferit explicații referitoare la această informație falsă.

„Informația conform căreia se acumulează dioxid de carbon în spatele măștii este una falsă și distribuită de persoane ignorante ori răuvoitorare. Dioxidul de carbon este un gaz care se împrăștie prin mască, pe lângă mască și în toate direcțiile.Există nenumărate studii și experimente care au demonstrat în mod clar și categoric că dioxidul de carbon nu se acumulează în spatele măștii, ba mai mult, creierul se oxigenează corespunzător chiar și în condițiile în care masca este purtată constant”, a explicat Răzvan Cherecheș într-unul dintre videoclipurile de pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, fostul consilier onorific de la Ministerul Sănătății a dat ca și exemplu pe medicii chirurgi care poartă masca peste 10 ore. Cherecheș a precizat că pentru a nu infecta bolnavul, medicul poartă masca ore întregi și nu are niciun negativ asupra sănătății.

Citește și: Când renunţăm la carantina de noapte. Explicaţiile preşedintelui Klaus Iohannis: „Lucrurile nu se vor întâmpla de azi pe mâine. Ne vaccinăm, ieşim din pandemie”

Explicația unui expert în sănătate

„Dacă aveți încredere într-un medic chirug care vă operează mama timp de 10 ore, purtând o mască pe față în permanență, de ce nu ați avea încredere că voi puteți să funcționați în condiții de stres mult mai redus?”, a concluzionat profesorul de sănătate publică.

Răzvan Cherecheș și-a dat demisia de la Ministerul Sănătății după doar cinci săptămâni de la angajare, explicând faptul că a avut parte de o experiență amară. „Ieri mi-am înaintat demisia din funcția de consilier onorific la Ministerul Sănătății (poziție neplătită). Experiența mea a fost una amară. Am fost solicitat pentru un sfat bazat pe dovezi doar de două ori și am propus sugestii, idei și articole științifice (nesolicitate) către minister cu o frecvență de una pe zi (la început) și apoi câte una la 2-3 zile (probabil că așteptările mele au fost nerealiste). Am crezut că voi putea ajuta, dar am descoperit că funcția a fost literal una onorifică – echipa din minister este mult prea prinsă ca să utilizeze experiența consilierilor (aceasta a fost situația în cazul meu)”, a scris, joi, pe Facebook, Răzvan Cherecheș.

Citește și: Al doilea caz de şoc anafilactic după vaccinarea cu Pfizer la Braşov. Reacţia a apărut la 5 minute de la imunizare