Cutremur după explozia din Texas

Explozia de la fabrica de îngrăşăminte din oraşul West, în statul american Texas, a provocat un cutremur cu magnitudinea de 2,1, potrivit institutului american de geofizică USGS, relatează NBC 5, în pagina electronică.

RomaniaTV.net
18 apr. 2013, 06:45
Cutremur după explozia din Texas

Magnitudinea este „în mod substanţial mai mică decât amploarea reală a evenimentului” deoarece magnitudinea măsoară doar mişcarea telurică, nu unda aeriană, a explicat USGS pe site-ul său de Internet.

O „explozie foarte puternică” s-a produs miercuri seara la o fabrică de îngrăşăminte din oraşul Waco în urma unui incendiu. Surse au declarat pentru NBC 5 că explozia s-a produs în timp ce pompierii se aflau la faţa locului pentru a stinge un incendiu, declanşat la scurt timp după ora 19.00 (03.00 ora României).

Primarul oraşului West, Tommy Muska, el însuşi pompier, a descris explozia ca fiind atât de puternică, încât „i-a zburat pălăria” şi oglinda maşinii. „Am simţit-o înainte de a o auzi”, a declarat el.

Un reprezentant al departaentului pentru siguranţă publică din Texas, D.L. Wilson, a confirmat că există victime dar a refuzat să precizeze numărul lor. „Nu vă pot da un număr”, a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă. Peste 100 de persoane au fost rănite, a declarat Wilson.

Muska a declarat în cadrul conferinţei de presă de la ora 23.00 (07.00 ora României) că incendiul pare să fie sub control şi că temerile privind o a doua explozie s-au diminuat dar că locuitorii din proximitate sunt evacuaţi.

Persoanele care locuiesc la nord de fabrică sunt rugate să stea în casă din cauza îngrijorărilor privind calitatea aerului. Echipele de intervenţie merg din uşă în uşă pentru a căuta supravieţuitori, a declarat Wilson.