Explozie de infectări în România. Valeriu Gheorghiţă: „În perioada următoare creşterea cazurilor se va menţine”

Valeriu Gheorghiţă a făcut noi precizări privind evoluţia pandemiei de coronavirus în România. Grupul pentru Comunicare Strategică a anunţat marţi aproape 4000 de cazuri noi de infectare cu virusul SARS-COV 2.

14 sept. 2021, 15:03
Explozie de infectări în România. Valeriu Gheorghiţă: „În perioada următoare creşterea cazurilor se va menţine”

Explozie de infectări în România. Valeriu Gheorghiţă a susţinut, marţi, 14 septembrie, o conferinţă de presă alături de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu.

Explozie de infectări în România. Valeriu Gheorghiţă, anunţ de ultimă oră

„Astăzi din păcate avem peste 3.900 de cazuri confirmate și raportate de infecție cu Sars-Cov-2 în condițiile în care vorbim de o rată de pozitivare a testelor de circa 8,2%. În ziua precedentă am avut de două ori mai puține cazuri, cu aceeași rată de pozitivare, ceea ce mă face să cred că în perioada următoare creșterea cazurilor se va menține.

Nu se întrevede o posibilitate de stagnare a creșterii numărului de cazuri. Situaţia este explicată in primul rand de faptul ca varianta delta a devenit dominanta in românia, iar unu din doi români nu sunt vaccinaţi şi nici nu au trecut prin boală.

Din acest punct de vedere, în marile aglomerari urbane vorbim de sute de mii de persoane care nu au niciun fel de protectie.

Mesajul ramane unul foarte clar: respectarea masurilor de protectie şi vaccinarea reduc riscul de infectie si riscul de a face o boala gravă şi de a muri din cauza infectiei cu coronavirus. Peste 80% dintre infecţiile sunt cazuri la persoane nevaccinate şi peste 92% de decese sunt la persoane nevaccinate. Varianta Delta este dominantă comparativ cu varianta Alfa.

Dupa 8 cicluri repetitive de transmitere, de la un caz cu varianta Alfa se ajunge in circa doua luni alte 266 de noi cazuri de boala, spre deosebire de varianta Delta unde de la un caz pozitiv se poate ajunte la peste 390.000 de persoane infectate in acelasi interval de timp, deci de peste 1.500 de ori de persoane infectate in aceeasi perioada de timp, pentru ca varianta Delta e mult mai transmisibila

Varianta Delta este mult mai contagioasă şi se raspandeste extrem de usor. Transmiterea variantei delta este similară cu nivelul ridicat de raspandire al bolilor transmisibile ale copilăriei. „, a spus Valeriu Gheorghiţă în cadrul conferinţei de presă de marţi.

Vaccinarea la femei gravide sau la cele care alăptează

„Nu se indentifică riscuri de toxicitate asupra fatului sau de toxicitate asupra nou-nascutului sau sugarului prin alăptare în cazul femeilor gravide sau a mamelor care alăptează. Vaccinarea este indicata tuturor persoanelor care au peste 12 ani. Mai mult, femeile insarcinate sau care alapteaza pot beneficia de vaccinare impotriva covid-19, indiferent de tipul de vaccin ales”, a mai spus medicul militar.

Valeriu Gheorghiţă a atras atenţia că o singură doză de vaccin nu este suficientă pentru protectia de infectiea cu sars-cov-2. De asemenea, medicul a mai precizat că vaccinarea anti covid-19 se poate simultan simultan cu vaccinul anti-gripal.

„Cine dorește să se vaccineze antigripal poate să beneficieze, de piltă, la medicul de familie și de vaccinare COVID-19 pentru că se pot face simultan sau al orice alt interval de timp față de doza de vaccin COVID-19 sau invers. Nu există limitări din acest punct de vedere”, a spus Gheorghiță.

Potrivit președintelui CNCAV, recomandările Centrului de Control al Bolilor din SUA sunt extrem de clare în această privință, astfel că nu vor exista probleme în privința vaccinării simultane.

Valeriu Gheorghiţă, noi precizări despre 3

„În prima săptamana a lunii octombrie se va emite autorizarea pentru administrarea celei de a treia doză. Sunt două recomandări. Administrarea unei doze suplimentare la un interval apropiat de douza a doua la persoane cu statul imun precar. A doua recomandare este de administrare a unei doze de rapel care se face la cel putin 6 luni de la schema completa. Aici avem in vedere consolidarea raspunsului imun dupa prima schema pentru a asigura o protectie mai mare. Vaccinarea reduce riscul de infectie, scade riscul de generare a unei variante mutante. O persoana vaccinata va limita multiplicarea virusului. Vaccinarea reduce semnificativ riscul de forma severa si riscul de deces. Sunt decese care pot fi evitate doar prin vaccinare „, a precizat Valeriu Gheorghiţă.

Rata de acoperire vaccinala 

Bucureşti se apropie de 50 la sută, urmat de Cluj 40% si Sibiu 40%.

Ce se va întâmpla cu vaccinarea copiilor din grupa de vârstă 5 – 11 ani. Anunţul făcut de Valeriu Gheorghiţă

Valeriu Gheorghiţă a anunţat că este posibil ca până la sfârșitul acestui an să avem o recomandare a Agenției Europene a Medicamentului în privința vaccinări cu serul de la Pfizer a copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani.

„În ceea ce privește administrarea vaccinului de la compania Pfizer la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani, foarte probabil că datele din ceea ce noi știm vor fi depuse la sfârșitul lunii octombrie. În momentul de față la Agenenția Europeană a Medicamentului nu s-au depus datele științifice pentru evaluare. Ne așteptăm ca spre finalul acestui an, probabil noiembrie, să fie depuse și evaluate”, declarat Valeriu Gheorghiță.

 

 

Citeşte şi Incidenţa COVID-19 a explodat în mai multe judeţe. Cluj-Napoca a depăşit rata de infectare COVID-19 de 2/1.000. Tot mai multe judeţe se pregătesc de scenariul galben

Grupul pentru Comunicare Strategică a anunţat marţi aproape 4000 de cazuri noi de infectare cu virusul SARS-COV 2. În Bucureşti sunt 459 noi infectări cu coronavirus, iar incidenţa a ajuns la 1.68 cazuri la mia de locuitori. La nivel naţional în spitale sunt internaţi peste 5.000 de pacienţi, dintre care la ATI sunt 675 .

Până la această dată, pe teritoriul României au fost confirmate 1.126.582 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 1.068.122 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.929 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19).

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 9.296.903 teste RT-PCR și 2.740.386 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 18.645 de teste RT-PCR (8.417 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 10.228 la cerere) și 28.804 teste rapide antigenice.

Până astăzi, 35.132 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 13.09.2021 (10:00) – 14.09.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 96 de decese (55 bărbați și 41 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Brăila, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Vaslui, Vâlcea, Vrancea și Municipiul București.

Citeşte şi Valeriu Gheorghiţă anunţă cine face a treia doză de vaccin anti-covid. În ce condiţii se administrează doza booster