Explozie în business: sute de afaceriști ucraineni și-au deschis companii în România. Care sunt domeniile de activitate

Ucrainenii au fost sprijiniți trup și suflet de România, de la debutul conflictului din regiunea Donbas. Astfel, cetățenii fugiți din statul lui Volodimir Zelenski au folosit teritoriul țării noastre fie pentru tranzit, fie pentru a-și găsi „noua casă". Printre cei care au ajuns în România se numără și antreprenori. Sute de business-uri cu finanțare ucraineană au fost create în țara noastră, în ultimul an. 

24 feb. 2023, 10:11
Explozie în business: sute de afaceriști ucraineni și-au deschis companii în România. Care sunt domeniile de activitate

În perioada 24 februarie 2022 – 24 februarie 2023, peste 450 de companii ucrainene au fost înmatriculate în România, arată datele de la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC).

Peste jumătate dintre companiile înființate sunt în București. Pe locul secund se află Constanța, iar podiumul este completat de Brașov, informează Economedia:

București – 234 de companii ucrainene;

Constanța – 38 de companii ucrainene;

Brașov – 31 de companii ucrainene;

Suceava – 30 de companii ucrainene;

Cluj – 24 de companii ucrainene;

Ilfov – 17 companii ucrainene;

Iași – 12 companii ucrainene.

Cele mai multe dintre companiile înființate activează în domeniul IT, urmat de transporturi, consultanță pentru afaceri și management, lucrări de construcții rezidențiale și nerezidențiale, comerț.

De asemenea, există și companii ucrainene care-și desfășoară activitatea în domenii precum producția energetică, în special cea regenerabilă, activități de înfrumusețare și comercializare de produse de beauty.

Printre cele mai mari companii ucrainene proaspăt înființate în România sunt:

Comerț:

GORGANY TRUE TRAVEL S.R.L. – Comerț cu amănuntul al echipamentelor sportive, în magazine specializate – Andriy Bandrivskyy și Donets Oksana principalii acționari ai companiei;

Patru companii deținute de Lebediev Oleksii, asociat unic:

FARADOV SOLUTIONS S.R.L. – Dezvoltare (promovare) imobiliară/ administrator – Giliadov Faradj;

YANAPOV SOLUTIONS S.R.L. – Activităţi de testare şi analize tehnice/ administrator – Yakupov (prokhman) Yana;

SKYLINE WEB SOLUTIONS S.R.L. – Activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea/ administrator – Lebediev Oleksii;

RELLFON DEVELOPMENT S.R.L. – Agenţii imobiliare/ administrator – Kalfon Rell (Rachel Feiga);

Polonia este țara care a atras cele mai multe companii ucrainene, de la începerea conflictului.

Peste 100 de companii ucrainene din regiunile puternic afectate de război şi-au relocat afacerile în regiunea Cernăuţi, la doi pași de România a declarat, pentru Agerpres, vicepreşedintele Consiliului Regional, Mikola Guitor.