Explozie masivă în Siberia! Craterul uriaş ajunge la 50 de metri VIDEO

O explozie masivă subterană, provocată de un gaz metan din Siberia a lăsat în urmă un crater gigantic de 50 de metri. Gaura, numită pâlnie, a fost văzută din aer întâmplător de un echipaj de televiziune rus care a zburat peste Yamal într-o misiune.

RomaniaTV.net
02 sept. 2020, 18:08

Explozia masivă a fost determinat de eliberarea gazului metan din degheţarea permafrostului. Oamenii de știință sugerează că s-a format dintr-o acumulare de gaz metan care a erup sub un pingo sau o movilă acoperită de gheață, când capacul de permafrost a început să se topească. Pe măsură ce gazul se acumulează sub permafrost, pingoul se umflă și scoate bucăți de murdărie și gheață, scrie dailymail.co.uk

Siberia s-a confruntat cu temperaturi record în acest an, termometrul atingând 78 de grade Fahrenheit în luna mai – cu aproape 40 de grade peste medie. Acesta este al 17-lea astfel de crater descoperit în Yamal de când fenomenul a fost raportat pentru prima dată în 2014 și se crede că este cel mai mare.

Citeşte şi: Şi-a legat o frânghie de picior ca să coboare în puţul în care îi căzuse capra, dar a omis să asigure frânghia FOTO

Cospiraţioniştii deja au emis teorii cu privirea la crater, speculând că ar putea fi vorba de meteoriți, teste secrete de arme și chiar vizitatori străini.

Vasily Bogoyavlensky, un om de știință de la Institutul Rus de Cercetare a Petrolului și Gazelor, a susținut anterior că aceste găuri se pot forma ca urmare a activităților umane, inclusiv schimbările climatice și forarea gazului în peninsula Yamal, cel mai mare câmp de gaze naturale din Rusia. Dacă un pingo se prăbușește în apropierea zonelor populate sau a conductelor ar putea fi devastator.

Două cratere similare au fost descoperite la scurt timp după aceea, unul în aceeași regiune și altul mult mai mic, Peninsula Taymyr la est. Amândouă au fost zărite de păstorii de reni care aproape cădeau înăuntru.