Explozie puternică la o şcoală. Două persoane au suferit arsuri grave, zeci de copii au fost evacuaţi

Două persoane au fost rănite şi zeci de elevi au fost evacuaţi în urma unei explozii care s-a produs, miercuri dimineaţă, la şcoala din localitatea mureşeană Voiniceni. Se pare că deflagraţia a avut loc după ce femeia de serviciu a aruncat un chibrit aprins în soba de teracotă.

RomaniaTV.net
19 sept. 2018, 05:47
Explozie puternică la o şcoală. Două persoane au suferit arsuri grave, zeci de copii au fost evacuaţi

UPDATE Explozia produsă miercuri, la şcoala generală din Voiniceni, care s-a soldat cu rănirea unui adult şi a unui elev, a avut loc din cauza unei acumulări de gaze naturale la focarul sobei de teracotă, ca urmare a unei manevre greşite efectuată de către personalul şcolii, a anunţat furnizorul de gaz metan.

„Astăzi, în jurul orelor 8.20, Dispeceratul de Urgenţă al Delgaz Grid a fost anunţat cu privire la producerea unei explozii în localitatea Voiniceni, la şcoala gimnazială. Echipele de intervenţie ale companiei s-au deplasat de urgenţă la faţa locului şi au luat toate măsurile de siguranţă, fiind totodată sistată alimentarea cu gaze naturale a imobilului. În urma cercetărilor s-a constatat că explozia a avut loc din cauza unei acumulări de gaze naturale la focarul sobei de teracotă, urmare a unei manevre greşite efectuată de către personalul şcolii”, a precizat, pentru AGERPRES, compania Delgaz Grid.

Compania a reamintit consumatorilor să respecte regulile esenţiale pentru utilizarea gazelor naturale în condiţii de siguranţă, în sensul de a manifesta o atenţie sporită la aprinderea arzătoarelor, respectiv, la stingerea flăcării, pentru a nu favoriza acumulări de gaz, apelarea doar la specialişti pentru orice reparaţie, renunţarea la improvizaţii şi la meşterii de ocazie.

„Totodată, atunci când simt miros de gaze naturale în interiorul imobilelor, consumatorii trebuie să ia următoarele măsuri de siguranţă: să stingă toate focurile; să deschidă imediat toate uşile şi ferestrele; să nu manevreze aparate electronice; să nu aprindă lumina; să nu verifice cu flacără instalaţiile de gaze naturale; să sune imediat la dispeceratul de urgenţă al Delgaz Grid”, a mai arătat compania.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Conform ISU, explozia nu a fost urmată de incendiu şi s-a produs în urma unei acumulări de gaze, la o sobă de teracotă dintr-o sală de clasă.

În urma deflagraţiei, au fost răniţi un elev de 14 ani şi o femeie de 49 de ani, angajată a şcolii. Ambele victime au suferit arsuri de gradele I şi II la faţă şi au fost preluate de echipajele Serviciului de Ambulanţă şi transportate la UPU Târgu Mureş.

De asemenea, au fost evacuaţi aproximativ 70 de elevi şi şapte cadre didactice.

„În această dimineaţă am fost solicitaţi să intervenim la o explozie care nu a fost urmată de incendiu la o şcoală. Evenimentul s-a produs în jurul orei 8.10, în urma exploziei au rezultat şi două victime, o persoană de 49 de ani, de sex feminin, care a suferit arsuri de gradul I şi II la nivelul feţei şi un copil de 14 ani, cu arsuri de gradul I. Ambele victime au fost preluate de echipajele de urgenţă şi transportate la UPU SMURD Târgu Mureş. Au fost evacuate 6 cadre didactice şi aproximativ 70 de elevi din şcoală. Din fericire, nu au existat alte pagube materiale şi nu au existat alte victime. Cauza probabilă pe care noi am stabilit-o în urma evaluării acestei intervenţii a fost o acumulare de gaze. Mai exact, în timp ce doamna a încercat să aprindă focul în teracotă, în urma unei acumulări de gaze a avut loc o explozie din fericire neurmată de incendiu. Din fericire, cantitatea de gaze a fost relativ mică, iar urmările care într-adevăr sunt grave puteau să fie catastrofale”, a declarat Mihai Gagyi, comandantul de Detaşament în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş.

ISU Mureş a intervenit cu două autospeciale şi cu un echipaj de CBRN, iar primele informaţii mai arată că deflagraţia a fost de mică amploare.

Potrivit reprezentanţilor Spitalului Clinic de Urgenţă din Târgu Mureş, cei doi răniţi se află la UPU-SMURD, femeia având arsuri de gradele 1 şi 2, pe faţă şi antebraţul drept, dar este în stare stabilă şi va fi transferată la Secţia de arşi a Spitalului Judeţean Mureş.

La rândul său, băiatul de 14 ani s-a prezentat la UPU cu arsură de grad 1 la faţă şi senzaţia de arsură la ochi, astfel că va fi transmis la oftalmologie. „Arsura se vede mai tare la nivelul genelor şi sprâncenelor, în rest are doar senzaţia de arsură”, au spus reprezentanţii spitalului.

Conducerea instituţiei şcolare susţine că explozia s-a produs după ce femeia de serviciu a aruncat un chibrit aprins în soba de teracotă, deşi copiii au reclamat că se simţea miros de gaz metan în sală.

„Copiii din clasă au simţit miros de gaz, au mers să anunţe la cancelarie. Femeia de serviciu era pe coridor, copiii au ieşit afară, dar unul a rămas lângă ea. Atunci femeia a aprins chibritul, atunci s-a produs o flacără. Nu cred să fi fost scăpări de gaze, instalaţia a fost verificată în luna mai. Mă gândesc că cineva a umblat la robinet. Elevii din acea sală de clasă au ieşit şi i-au spus unui elev de clasa a VIII-a, care a anunţat profesorii. În acest interval, femeia de serviciu s-a dus cu un chibrit să verifice. Încălzirea nu funcţionează încă în şcoală”, a declarat presei directoarea şcolii, Minerva Bordeanu.

Fiul femeii de serviciu, sosit la faţa locului, a menţionat că mama sa i-a spus că elevii din clasele a V-a şi a VI-a s-au plâns că le este frig, iar ea a încercat să aprindă focul.

Poliţia a deschis un dosar penal în acest caz.

Toţi elevii de la şcoala generală din Voiniceni au fost trimişi acasă, întrucât distribuitorul de gaz a început verificarea întregii instalaţii, urmând să recupereze orele pierdute pe parcursul semestrului.

La faţa locului s-a deplasat subprefectul judeţului Mureş, Nagy Zsigmond, precum şi reprezentanţii autorităţii publice locale.

Sala de clasă unde s-a produs explozia, în care învaţă elevii din a V-a şi a VI-a, a fost închisă, urmând ca instalaţia să fie complet refăcută.