Explozie puternică pe teritoriul Rusiei, la graniţa cu Ucraina. S-a format un crater cu raza de 20 metri VIDEO

Regiunea Belgorod a fost supusă de mai multe ori bombardamentelor din Ucraina și un nivel ridicat de pericol terorist este în vigoare în întreaga regiune.

20 apr. 2023, 23:39

În orașul rus Belgorod, aflat la circa 40 de kilometri de granița cu Ucraina, a avut loc joi seară o explozie și s-a format un crater de mari dimensiuni, a declarat pentru RIA Novosti Serghei Lejnev, consilier al guvernatorului regiunii ruse, care a fost martor la eveniment.
Potrivit lui, incidentul a avut loc în partea de sud-est a orașului.

Decizie oficială pentru bărbații sub 60 de ani. S-a dat ordin: vor fi chemați în armată!

„Conduceam acolo literalmente cu șapte minute înainte de explozie, am auzit explozia, ne-am întors, iar apoi asta… Craterul este pur și simplu imens. Slavă Domnului, nicio victimă”, a declarat consilierul.

Ulterior, informațiile despre explozie au fost confirmate de Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii. „Un crater imens cu o rază de 20 de metri s-a format la intersecția uneia dintre străzile principale”, a declarat acesta,

Șeful regiunii a raportat, de asemenea, pagube la geamurile unei clădiri de apartamente adiacente locului accidentului. În plus, unda exploziei a avariat mai multe mașini parcate și a doborât stâlpi de electricitate.

Regiunea Belgorod a fost supusă de mai multe ori bombardamentelor din Ucraina și un nivel ridicat de pericol terorist este în vigoare în întreaga regiune.

Zelenski s-a dezlănțuit după atacul rușilor, în carea murit și un copil de doi ani: ”Niciuna dintre încălcările dreptului internațional de către Rusia nu poate fi ignorată”

Aderarea Ucrainei la NATO va fi „o prioritate pe ordinea de zi” la summitul Alianţei din iulie, afirmă Stoltenberg. Zelenski vrea garanţii de securitate şi o dată fermă de aderare

Subiectul aderării Ucrainei la NATO şi al garanţiilor de securitate va fi „un subiect important pe ordinea de zi” la summitul NATO din iulie, care va avea loc la Vilnius, a declarat joi şeful alianţei militare, Jens Stoltenberg, aflat în vizită la Kiev, în timp ce preşedintele ucrainean a insistat pentru o dată fermă de aderare, relatează CNN.
Răspunzând la întrebările reporterilor în timpul unei conferinţe de presă, Jens Stoltenberg a spus că ştie că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va ridica la summit „problema apartenenţei şi a garanţiilor de securitate” pentru ţara sa.

„Viitorul Ucrainei este în NATO. Toţi aliaţii sunt de acord cu acest lucru”, a spus Stoltenberg, evitând totuşi să ofere un orizont de timp pentru aderare. Oficialul a precizat însă că se aşteaptă ca aliaţii NATO „să fie de acord să consolideze în continuare pachetul NATO pentru Ucraina” la summitul din iulie şi a spus că „locul de drept al Ucrainei este în NATO”.

Dar principalul obiectiv al alianţei este acum „să se asigure că Ucraina învinge”, a subliniat Stoltenberg. Întrebat despre reuniunea de vineri a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, aşa-numitul format Ramstein, la care Stoltenberg va participa, şeful NATO a spus că se aşteaptă ca aliaţii „să facă noi anunţuri privind sprijinul militar concret pentru Ucraina”.

Stoltenberg a mai declarat că a discutat cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski despre o „iniţiativă de sprijin multianual”, care ar ajuta Ucraina să treacă de la echipamentele şi doctrinele din epoca sovietică la „standardele NATO”. Acest lucru ar „asigura o interoperabilitate deplină cu alianţa”, a adăugat Stoltenberg.

Şeful NATO a spus că, din februarie anul trecut, aliaţii au livrat Ucrainei un sprijin de peste 150 de miliarde de euro, inclusiv 65 de miliarde de euro ca ajutor militar.

„Aliaţii livrează acum mai multe avioane, tancuri şi vehicule blindate”, a adăugat Stoltenberg. „NATO este alături de voi astăzi, mâine şi atât timp cât va fi nevoie”, le-a transmis ucrainenilor secretarul general al NATO.

La rândul său, preşedintele Zelenski a reluat apelurile către Stoltenberg de a legitima legăturile dintre Ucraina şi NATO, spunând că vizita sa este un semn că Alianţa este pregătită să înceapă un nou capitol în relaţia cu Kievul.

„Ucraina se menţine puternică şi îşi vede viitorul în liberate deplină, eliberându-ne ţara de ocupantul rus”, a declarat el. „Această vizită a secretarului general este prima de la începutul războiului total. Noi o tratăm ca pe un semn că Alianţa este pregătită să înceapă un nou capitol în relaţiile sale cu Ucraina şi să ia noi decizii”, a spus Zelenski.

El a subliniat că nu există „nicio barieră obiectivă” în calea deciziilor politice privind invitarea Ucrainei în NATO, mai ales după aderarea Finlandei.

„Este imposibil să ne imaginăm securitatea în spaţiul nord-atlantic fără Ucraina”, a  Zelenski. El a cerut totodată o dată fermă de aderare, spunând că ucrainenii vor să ştie când „vor fi în NATO”.

„Avem nevoie de ceva mai mult decât tipul de relaţie pe care o avem acum”, a arătat Zelenski. „Vom fi în Alianţă, credem că este o garanţie a securităţii Ucrainei şi o garanţie concretă. Dar, în timp ce aşteptăm aderarea şi nu suntem membri, vrem să avem garanţii foarte concrete de securitate aprobate la Vilnius, dacă există o oportunitate de a face acest lucru, atunci noi vom fi pregătiţi”, a arătat liderul de la Kiev.