Explozii puternice la o bază militară din Crimeea, aflată sub ocupaţie rusă. Ucraina încă nu a revendicat atacul VIDEO+GALERIE FOTO

Trei martori oculari au declarat marţi agenţiei Reuters că au auzit explozii puternice şi au observat o coloană de fum negru din direcţia bazei aeriene ruseşti de la Novofedorivka, în partea de vest a peninsulei Crimeea, deflagraţii confirmate de Ministerul rus al Apărării, care susţine însă că nu a fost un atac ucrainean, ci doar o explozie de muniţii.

09 aug. 2022, 18:11

Imagini video descrise ca fiind de la locul exploziei şi postate pe reţelele de socializare arată o degajare de fum în zon bazei militare din Crimeea, zonă sub ocupaţie rusească. Cel puţin 12 explozii de diferite intensităţi au fost auzite în decurs de un minut, în jurul orei locale 12:30, afirmă doi martori. Trei dintre deflagraţii au fost deosebit de puternice, declanşând incendii şi degajări de fum.

Circa 30 de minute mai târziu, încă o deflagraţie, descrisă de martori ca fiind cea mai puternică, a produs încă două coloane de fum şi o degajare de praf. Sirenele au fost auzite în oraşul Saky din apropiere.

Guvernatorul rus al Crimeii, Serghei Aksionov, a transmis pe Telegram că a plecat în zonă şi că sunt ”în curs de clarificare circumstanţele” exploziei.

Serviciile de urgenţă au fost desfăşurate, iar unii localnici spun că s-au aglomerat şoselele pe direcţiile de plecare dinspre zona de coastă.

Ministerul rus al Apărării a transmis ulterior că explozia survenită la aerodromul militar Saki a fost provocată de detonarea muniţiei de aviaţie şi că nu sunt victime, relatează agenţia RIA, citată de Agerpres.

Citeşte şi: Rusia ameninţă că va distruge fabrica de drone Bayraktar pe care Ucraina a anunţat că vrea să o construiască

Nu a fost niciun atac şi echipamentele militare nu au fost afectate de explozie, mai susţine ministerul rus.

Partea ucraineană nu a comentat deocamdată pe marginea acestei explozii.

Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, a fost până în prezent ocolită de bombardamente în războiul declanşat de Rusia în februarie prin agresiunea împotriva Ucrainei.

Mai devreme marţi, armata ucraineană a anunţat că a efectuat ceea ce pare a fi cea mai în profunzime lovitură în interiorul teritorului Ucrainei ocupat de armata rusă, relatează CNN.

Potrivit unui responsabil ucrainean, acest atac a avut drept ţintă o cale ferată în regiunea Henicesk din sudul Ucrainei, în provincia Herson, la circa 200 de kilometri de cea mai apropiată linie a frontului.

Citeşte şi: Reactor al centralei nuleare de la Zaporojie, oprit după atacuri cu bombe. Ruşii şi ucrainenii se acuză reciproc. Reacţia lui Zelenski