Fabrică de bani falşi descoperită la o familie din Oradea, la care au fost găsiţi peste 220.000 de euro imprimaţi

O tânără de 27 de ani din Oradea, soțul și mama ei au fost arestați preventiv după ce anchetatorii au descoperit că aveau acasă o adevărată "fabrică" de bani falși.

03 nov. 2022, 18:20
Fabrică de bani falşi descoperită la o familie din Oradea, la care au fost găsiţi peste 220.000 de euro imprimaţi

Banii falşi erau scoşi la imprimantă și vânduţi apoi în toată țara, inclusiv pe site-uri de vânzări, cu titlul de „recuzită pentru filmări”.

Potrivit Ziare.com, rețeaua ar fi fost dată în vileag de o prostituată, plătită cu o astfel de bancnotă falsă, care a reclamat cazul la Poliție.

Bancnotele false erau tipărite în Oradea și trimise în toată țară, spre intermediari, prin firme de curierat. Erau scoase la vânzare și pe internet, ca „recuzită pentru filmări”, dar în realitate clienții știau exact ce cumpără.

Preţul cu care erau vândute era la o cincime din valoarea reală, iar cumpărătorii foloseau bancnotele false pe piață fără nicio reținere. Spre exemplu, pentru 1.500 de euro, falsificatorii cereau între 200 și 300 de euro, în funcție de cum negociau cu clienții.

Potrivit sursei citate, afacerea cu iz penal a atras atenția după ce un adolescent de 17 ani din Prahova a postat pe Tik Tok o filmare în care apărea înconjurat de un teanc mare de bani.

Ulterior, o prostituată a reclamat la poliție că a fost plătită de un client cu bani falși. Polițiștii au intrat pe fir și așa au ajuns direct în „fabrica” de bani falși din Oradea.

Citeşte şi: Nicuşor Dan, prima reacţie după ce i-a fost săltată maşina de pe o stradă din Bucureşti: „Nu era abandonată, dar nu am mai circulat o lună sau două”

Au urmat, la finalul lunii trecute, 17 percheziții domicilare în Bihor, dar și în județe ca Bistrița-Năsăud, Dâmbovița, Timiș, Arad, Caraș-Severin, Constanța, Vâlcea și Prahova, la persoane bănuite că făceau parte din rețeaua de falsificatori de bani.

În urma perchezițiilor domiciliare au fost descoperite și ridicate obiecte utilizate la contrafacerea bancnotelor, respectiv două imprimante, folii din plastic, coli de hârtie, tonere, sumele de 222.360 de euro contrafăcuți în bancnote de 10, 20, 50, 100, 200 și 500 de euro, 540 de USD în bancnote de 20 de USD, 1.650 de lei în bancnote de 50 și 100 de lei, 1.161.000 de forinți în bancnote de 10.000 și 20.000 de forinţi.

De asemenea, au mai fost ridicate 16 telefoane mobile, înscrisuri cu valoare probatorie și o armă neletală deținută ilegal. Potrivit IGPR, 13 persoane cu vârste cuprinse între 17 și 43 de ani au fost duse la audieri, dintre care 6 au fost reținute pentru 24 de ore.

Ulterior, tânără de 27 de ani din Oradea, soțul și mama ei au fost arestați preventiv, în timp ce față de tânărul de 17 ani a fost dispusă măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.

Citește şi: Trei bărbați din Gorj au folosit buletinele a peste 1.000 de oameni ca să primească bonusuri la jocurile de noroc. Cum au reușit să pună mâna pe actele de identitate