Fabulos! Moneda care se vinde acum cu peste 20.000 de lei pe internet. Toți colecționarii o vor

Cei care au acasă o monedă de un euro din anul 2008 au dat lovitura. Pe platforma OLX aceasta se vinde cu peste 4.500 de euro, echivalentul a peste 22.000 de lei.

21 mart. 2023, 10:09
Fabulos! Moneda care se vinde acum cu peste 20.000 de lei pe internet. Toți colecționarii o vor

Moneda care se vinde acum cu peste 20.000 de lei pe internet. Dacă din întâmplare ai acasă o monedă de un euro ce are reprezentată, pe avers, imaginea Omului Vitruvian („Le proporzioni del corpo umano secondo Vitruvio”/„Proporțiile corpului uman conform lui Vitruviu”) de Leonardo da Vinci acum e momentul să o vinzi.

Citește și Se schimbă banii. Ministrul de Finanţe a anunţat când va trece România la moneda euro

Moneda care se vinde acum cu peste 20.000 de lei pe internet

Pe internet, o astfel de monedă, care este vânată de majoritatea colecționarilor, se vinde cu peste 4.500 de euro, echivalentul a peste 22.000 de lei românești.

Moneda care îți poate rotunji veniturile are pe avers, în partea superioară, monograma Republicii Italiene, iar în partea dreaptă este reprezentat anul în care a fost realizată.

Mai mult, în partea stângă se află marca monetăriei R, iar pe partea exterioară a monedei sunt reprezentate cel 12 stele ce simbolizează Uniunea Europeană.

De asemenea, pe reversul monedei se află inscripția 1 euro și granițele Europei, realizate în așa fel încât să includă noile state membre ale Uniunii Europene, care se încadrează parțial pe un fond de șase linii verticale delimitate de câte două stele. Totodată, conturul monedei de 1 euro este realizat din dungi discontinue. Banul prezintă un diametru de 23,25 mm, o grosime de 2, 3 mm și o greutate de 7, 5 grame.

Omul Vitruvian este o capodoperă realizată de Leonardo da Vinci în jurul anului 1490, însoțit de note bazate pe opera arhitectului antic roman Vitruviu. Opera de artă a fost concepută cu creion și cerneală direct pe hârtie și înfățișează un bărbat în două poziții suprapuse, cu brațele și picioarele îndepărtate și înscrise într-un cerc și un pătrat.

Desenul lui Leonardo da Vinci se bazează pe corelațiile dintre proporțiile umane ideale și geometria descrise de arhitectul antic roman în Cartea a III-a a tratatului său de architectură. Vitruvius a descris figura umană ca fiind principala sursă de proporții între ordinele clasice de arhitectură. Se consideră că desenul lui Leonardo da Vinci a fost realizat în onoarea arhitectului.

Celebra operă s-a bucurat de-a lungul timpului, de mai multe denumiri precum: „Canonul proporțiilor” și „Proporțiile omului”. În prezent,  desenul lui da Vinci este păstrat în Gabinetto dei disegni e stampe din Gallerie dell’Accademia, în Veneția, Italia, sub referința 228.  Însă la fel ca marea majoritate a lucrărilor realizate pe hârtie, acesta este expus publicului doar ocazional.

Citește și Moneda comunistă care te poate îmbogăți pe loc! Cu cât se vinde 1 leu din 1966 pe OLX