Facebook a făcut un profit exploziv în pandemie şi a avut cel mai bun an din istorie. Venituri de peste 28 miliarde dolari, în ultimul trimestru din 2020

Faptul că oamenii au stat mai mult acasă în pandemie a adus venituri uriaşe pentru Facebook, compania condusă de Mark Zuckerberg obţinând venituri peste aşteptările analiştilor în trimestrul patru al anului trecut.

28 ian. 2021, 10:57
Facebook a făcut un profit exploziv în pandemie şi a avut cel mai bun an din istorie. Venituri de peste 28 miliarde dolari, în ultimul trimestru din 2020

Facebook a anunțat că profiturile sale au crescut cu 53% anul trecut, comparativ cu 2019. Cum în 2020 foarte mulți oameni acasă au lucrat de acasă în timpul pandemiei, asta s-a văzut într-o creștere masivă a utilizării platformelor de socializare, după cum constată Daily Mail. Astfel, numărul utilizatorilor activi lunari ai Facebook a urcat cu 12%, la 2,8 miliarde, peste nivelul de  2,75 de miliarde anticipat de analişti.

Veniturile totale, care includ în mare parte veniturile din publicitate, au crescut de la 21,08 miliarde de dolari în 2019 la 28,07 miliarde de dolari, în ultimul trimestru din 2020, în creştere cu 33%. Analiştii anticipau în medie venituri trimestriale de 26,44 de miliarde de dolari. Totodară, profitul net a atins 11,22 miliarde de dolari, respectiv 3,88 dolari pe acţiune, comparativ cu 7,35 de miliarde de dolari, sau 2,56 de dolari pe acţiune, în urmă cu un an.

Citeşte şi Facebook News s-a extins în afara SUA. Ştirile unor publicaţii mari, precum Daily Mail sau Financial Times, vor apărea într-un feed separat pe Facebook

În ciuda acestor cifre, care ar trebui să-l determine pe Mark Zuckerberg să sărbătorească, şeful de la Facebook s-a lansat imediat într-un atac îndreptat împotriva celor de la Apple, acuzând că viitoarele schimbări ale politicilor de confidenţialitate ale acestora, pe care le consideră anti-concurenţiale, ar putea amenința poziţia Facebook. Între altele, Apple intenționează să facă o schimbare de software care să ofere utilizatorilor iPhone și iPad o oportunitate mai clară de a renunța la urmărirea anunțurilor pentru publicitatea online, segment important de unde se alimentează Facebook.

În plus, Zuckerberg suspectează că Apple încearcă să poziționeze iMessage în aşa fel încât să depășească Facebook Messenger și WhatsApp. „iMessage este un element cheie al ecosistemului lor. Vine preinstalat pe fiecare iPhone și este cel mai utilizat serviciu de mesagerie din SUA„, se plânge şeful Facebook.

Citeşte şi Nouriel Roubini spulberă reţelele de socializare. „Twitter și alte platforme sunt rele, Facebook e și mai rea. În cazul lor e nevoie de o reglementare mai strictă”

Noua politică Apple va interzice colectarea și partajarea anumitor date, cu excepția cazului în care oamenii optează pentru urmărirea pe dispozitivele iOS 14, printr-o solicitare atunci când descarcă aplicația. „Apple are toate stimulentele de a-și folosi poziția dominantă pentru a interfera cu modul în care funcționează aplicațiile noastre și alte aplicații, şi pentru a le prefera pe ale lor. Apple poate spune că face acest lucru pentru a ajuta oamenii, dar mișcările sale ating în mod clar interesele concurenților lor. Noi și alții vom lupta împotriva acestui lucru„, mai spune Zuckerberg.

Cu toate acestea, aplicațiile Facebook – Instagram, Messenger și WhatsApp – au înregistrat o creștere de 14% de la an la an, ajungând la 3,3 miliarde de utilizatori lunari, aproape jumătate din populația lumii.