Facebook a şters mai multe conturi ale unor apropiaţi ai lui Trump şi Bolsonaro, preşedintele Braziliei

Peste 50 de profiluri personale şi la fel de multe pagini au fost şterse miercuri de pe Facebook şi Instagram, după cum se arată într-un comunicat al companiei. Printre acestea se regăseşte şi profilul lui Roger Stone, fost consilier al lui Donald Trump, condamnat la închisoare. Stone a fost condamnat anul trecut pentru influenţarea martorilor şi pentru că a minţit Congresul, în cadrul investigaţiei referitoare la amestecul Rusiei în alegerile din 2016.

RomaniaTV.net
09 iul. 2020, 05:30
Facebook a şters mai multe conturi ale unor apropiaţi ai lui Trump şi Bolsonaro, preşedintele Braziliei

Facebook a comunicat că Stone şi mai mulţi asociaţi ai acestuia, printre care şi un susţinător fervent al grupului de extremă dreapta Proud Boys, din Florida, care este chiar statul de origine al lui Stone, au folosit mai multe conturi false de Facebook şi Instagram pentru a promova cărţile şi postările lui Stone.

Facebook a luat măsurile împotriva lui Stone în aceeaşi zi în care a şters şi conturile angajaţilor familiei preşedintelui brazilian Jair Bolsonaro, pe lângă alte două reţele de conturi false, conectate la operaţiuni de politică internă din Ecuador şi Ucraina.

Directorul pentru politici de securitate cibernatică al Facebook, Nathaniel Gleicher, a spus că eliminarea conturilor are rolul să arate că angajamentul artificial pentru impact politic va fi stopat, indiferent despre cine este vorba.

„Nu contează ce spun şi nu contează cine sunt. Anticipăm că vom vedea mai mulţi actori politici care vor depăşi această linie şi se vor folosi de acest comportament neautentic coordonat pentru a încerca să influenţeze dezbaterile publice”, a declarat Gleicher pentru Reuters, înainte de a face anunţul pe blogul companiei.

Purtătorii de cuvânt ai Facebook au spus că au eliminat contul personal de pe Facebook al lui Stone şi pagini de pe Instagram, precum şi pagina Stone Cold Truth de pe Facebook, care avea 141.000 de urmăritori.

Un total de 54 de conturi Facebook şi 50 de pagini au fost eliminate pentru comportament incorect, inclusiv pentru crearea de pagini false. Conturile respective au cheltuit peste 300.000 de dolari pentru promovare în ultimii ani, potrivit oficialilor Facebook.

Directorul general Mark Zuckerberg a fost informat înainte de aplicarea măsurilor.

Eliminarea conturilor riscă să îi nemulţumească mai mult pe Trump şi pe alţi conservatori, care acuză Facebook că suprimă vocile de dreapta.

Anul trecut, Facebook a eliminat o reclamă pentru realegerea lui Trump care includea un simbol nazist.

Citeşte şi: Raed Arafat, despre campaniile de dezinformare şi teoriile conspiraţiei: „Sunt unii care se joacă cu aceste mesaje din varii interese”