FACEBOOK, anunţ devastator pentru reţeaua de socializare

FACEBOOK și-ar putea pierde 80% din utilizatori până în 2017, susține un studiu realizat de doi doctoranzi de la Universitatea americană Princeton, care utilizează un model epidemiologic pentru a estima evoluția rețelelor de socializare, relatează AFP.

23 ian. 2014, 07:20
FACEBOOK, anunţ devastator pentru reţeaua de socializare

FACEBOOK. Pe baza dezvoltării, apoi declinului rețelei de socializare MySpace, precursorul lui Facebook, cei doi doctoranzi în inginerie mecanică și aerospațială afirmă în studiul lor, publicat pe internet, că cea mai importantă rețea de socializare din lume, care numără peste 1,1 miliarde de utilizatori și va împlini luna viitoare zece ani de existență, se îndreaptă către o cădere brutală.

‘S-a arătat că ideile, la fel ca bolile, se propagă în mod infecțios printre oameni, înainte de a muri, iar această evoluție a fost descrisă cu succes de modelele epidemiologice’, scriu John Cannarella și Joshua Spechlere.

Autorii studiului au aplicat un model epidemiologic modificat pentru a descrie dinamica utilizatorilor rețelelor de socializare, pe baza unor date din partea Google, care sunt de domeniu public, continuă agenția franceză de presă.

Ei au ajuns la concluzia că Facebook, al cărei preț pe acțiune a ajuns, marți, la recordul de 58,51 dolari, și-a atins vârful în 2012 și va cunoaște un ‘declin rapid’, coroborând studii potrivit cărora cei mai tineri utilizatori au început să părăsească rețeaua de socializare în 2013.

Facebook ar urma să cunoască un declin rapid în următorii ani’, numărul său maxim de utilizatori urmând să scadă cu 20% până în decembrie 2014, scriu cei doi autori ai studiului publicat pe ArXiv.org, care estimează, de asemenea, că rețeaua de socializare și-ar putea pierde ‘80% din baza sa maximă de utilizatori între 2015 și 2017’.

În prezent însă, rețeaua pare să se afle în stare bună, notează France Presse. Creșterea prețului acțiunilor Facebook au transformat-o pe Sheryl Sandberg, directoarea sa de operațiuni, într-o miliardară, în timp ce Mark Zuckerberg, creatorul rețelei, are o avere estimată la 19 miliarde de dolari.

FACEBOOK, sursă de venituri pentru oficiali

Averea directorului operaţional al Facebook, Sheryl Sandberg, a depăşit un miliard de dolari, după ce acţiunile reţelei de socializare au închis şedinţa de tranzacţionare pe bursa din SUA la un nou nivel record.

 Sandberg deţine circa 12,3 milioane de acţiuni Facebook, cu o valoare de aproximativ 750 de milioane de dolari, calculată la preţul de 58,51 dolari pentru un titlu valabil la închiderea şedinţei de marţi.

Directorul operaţional a strâns peste 300 de milioane de dolari din vânzarea unor pachete de acţiuni de la listarea companiei în 2012 şi are opţiuni pentru achiziţia a 4,7 milioane de titluri. Sandberg, 44 de ani, este printre cele mai tinere femei din lume cu avere de peste un miliard de dolari , potrivit datelor Bloomberg

 Directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, a vândut acţiuni de peste 2 miliarde de dolari în decembrie şi a donat 1 miliard de dolari unei fundaţii din Silicon Valley. Cu o avere de 26,3 miliarde de dolari, cofondatorul Facebook se situează pe locul 23 într-un top la nivel global.

Ceilalţi cofondatori ai companiei au câştigat, de asemenea, sume mari de bani. Dustin Moskovitz, care a înfiinţat Facebook la Universitatea Harvard împreună cu Zuckerberg, Eduardo Saverin şi Chris Hughes, dispune de 7,4 miliarde de dolari.

Saverin controlează o avere de 3,2 miliarde de dolari, iar Hughes are active de peste 500 de milioane de dolari.

Directorul financiar al Facebook, David Ebersman, a vândut acţiuni de aproape 100 de milioane de dolari anul trecut şi controlează o participaţie, inclusiv opţiuni de achiziţie de titluri, în valoare de circa 300 de milioane de dolari.

Şeful pentru inginerie al companiei, Mike Schroepfer, are acţiuni în valoare de peste 100 de milioane de dolari, după ce a vândut până în prezent titluri de circa 50 de milioane de dolari.

Facebook are cu 3 milioane de adolescenţi mai puţin faţă de 2011

Un nou studiu confirmă relatările din presa internaţională în ultimul an, potrivit cărora adolescenţii renunţă la Facebook, potrivit unui studiu al agenţiei digitale iStrategyLabs, citat de huffingtonpost.com.

Conform studiului prezentat de http://istrategylabs.com/, numărul adolescenţilor care au cont pe reţeaua de socializare Facebook a scăzut cu 3 milioane faţă de anul 2011.

În 2011, Facebook avea aproximativ 13,1 milioane de utilizatori cu vârsta cuprinsă între 13 şi 17 ani, numărul acestora scăzând cu 25% în prezent, la 9,8 milioane.

În schimb, numărul utilizatorilor de Facebook cu vârsta de peste 55 de ani a crescut cu 80,4% în perioada 2011-2013, de la 15,5 milioane la 28 milioane.

Pe de altă parte, în noiembrie 2013, theguardian.com relata că adolescenţii renunţă la Facebook în favoarea altor aplicaţii de comunicare instant precum WhatsApp, WeChat şi Kakao Talk, o consecinţă a faptului că părinţii lor au început să folosească tot mai mult această reţea de socializare.