Facebook interzice apelurile la moartea vreunui şef de stat, la doar câteva zile după ce anunţase contrariul

Facebook s-a răzgândit în privinţa politicii de moderare a conţinutului postat pe platformă. Proprietarul Facebook, Meta Platforms, interzice acum apelurile la moartea vreunui şef de stat.

14 mart. 2022, 20:56
Facebook interzice apelurile la moartea vreunui şef de stat, la doar câteva zile după ce anunţase contrariul

Decizia luată de Facebook vine la scurt timp după ce anunţase că politica de moderare a conținutului va fi și mai restrictivă pentru Ucraina și va interzice apelurile la moartea unui șef de stat.

Săptămâna trecută, Meta anunţase schimbarea temporară a politicii privind discursul instigator la ură. Utilizatorii de Facebook și Instagram din unele țări erau anunţaţi că au voie să facă apel la violență împotriva soldaților ruși, în contextul invaziei Ucrainei. În aceeași zi, Rusia a deschis un dosar penal împotriva companiei de social media.

„Ca urmare a invaziei ruse în Ucraina am permis temporar forme de exprimare politică care ar încălca în mod normal regulile noastre, cum ar fi discursul violent, cum ar fi „moarte invadatorilor ruși”. Încă nu vom permite apeluri la violență împotriva civililor ruși”, a transmis Meta într-un comunicat.

Modificările temporare ale politicii privind apelurile la violență împotriva soldaților ruși se aplică Armeniei, Azerbaidjanului, Estoniei, Georgiei, Ungariei, Letonia, Lituaniei, Poloniei, României, Rusiei, Slovaciei și Ucrainei.

Ca răspuns, ambasada Rusiei în SUA a cerut Washingtonului „să oprească activitățile extremiste ale Meta și să ia măsuri pentru a-i aduce pe făptași în fața justiției”. „Politica agresivă și criminală a Meta care duce la incitarea la ură și ostilitate față de ruși este scandaloasă”, a transmis ambasada. „Acțiunile companiei sunt încă o dovadă a războiului informațional fără reguli declarat țării noastre”.

Președintele pentru afaceri globale Meta, Nick Clegg, a scris într-o postare pe o platformă internă a companiei că ghidul că nu trebuie să fie niciodată interpretat ca o acceptare a violenței împotriva rușilor în general.

„De asemenea, nu permitem apeluri la asasinarea unui șef de stat… Așadar, pentru a elimina orice ambiguitate cu privire la poziția noastră, ne restrângem și mai mult îndrumările pentru a clarifica faptul că nu permitem apeluri la moartea unui șef de stat pe platformele noastre”, a spus Clegg.

Meta nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

„Acestea sunt decizii dificile. Circumstanțele din Ucraina se schimbă rapid. Încercăm să ne gândim la toate consecințele și ne evaluăm îndrumările constant, deoarece contextul evoluează mereu”, a spus Clegg.

Nu ar exista nicio modificare a politicilor privind discursul instigator la ura în ceea ce priveste poporul rus, a spus el.

„Meta se opune rusofobiei. Nu avem nicio toleranță pentru apelurile la genocid, curățare etnică sau orice fel de discriminare, hărțuire sau violență față de ruși pe platforma noastră”, a adăugat el.