Facebook s-a prăbuşit pe bursă şi a pierdut instantaneu 220 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă. Compania lui Mark Zuckerberg a început să pierdă utilizatori, pentru prima oară în istorie

Facebook a raportat săptămâna aceasta prima scădere trimestrială a utilizatorilor zilnici la nivel global, fapt care a antrenat după sine o scădere uriaşă a prețului acțiunilor, cu 23%, în tranzacțiile intraday de joi.

03 feb. 2022, 18:40
Facebook s-a prăbuşit pe bursă şi a pierdut instantaneu 220 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă. Compania lui Mark Zuckerberg a început să pierdă utilizatori, pentru prima oară în istorie

Scăderea masivă a șters aproximativ 220 de miliarde de dolari din valoarea de piață a companiei lui Mark Zuckerberg. The Verge scrie că în această săptămână Facebook a raportat primul declin trimestrial al utilizatorilor zilnici la nivel global. Compania a înregistrat o creștere constantă a numărului de utilizatori de-a lungul anilor, cu foarte puține motive de îngrijorare legate de un posibil declin, ceea ce a făcut ca recesiunea bruscă să fie un șoc pentru mulți.

Dacă până acum Facebook (în prezent Meta) raporta o creștere constantă a utilizatorilor pe aproape toate platformele sale, Facebook, Instagram și WhatsApp, în ultimul trimestru a ajuns să piardă aproximativ un milion de utilizatori zilnici în America de Nord.

Citeşte şi Facebook, votată cea mai proastă companie din 2021. La polul opus, Microsoft a fost declarată cea mai bună

Majoritatea profitului publicitar al Facebook provine de la utilizatorii din America de Nord, astfel că o pierdere de un milion de utilizatori dă semne a ceea ce ar putea fi o tendință îngrijorătoare pentru companie. Această pierdere de utilizatori a dus la o scădere generală a numărului de utilizatori zilnici la nivel global, despre care un purtător de cuvânt al companiei a spus că este primul declin secvenţial din istoria Facebook.

Concret, Facebook și-a văzut utilizatorii zilnici scăzând de la 1,93 miliarde la 1,929 miliarde între trimestre, scrie The Verge. Compania este încă extrem de profitabilă, înregistrând profit de aproape 40 de miliarde de dolari numai în 2021, dar încă pierde miliarde de dolari în alte proiecte, precum Reality Labs, divizia responsabilă pentru căștile de realitate virtuală Quest.

Citeşte şi Franţa amendează Google şi Facebook cu 210 milioane de euro, pentru urmărirea utilizatorilor. Reacţiile celor două companii

Mark Zuckerberg pierde şi în plan personal ca urmare a acestei prăbuşiri la bursă a companiei sale. Averea sa, ca director general al Meta, s-a redus şi ea până la aproximativ 92 de miliarde de dolari, de la 120,6 miliarde de dolari la închiderea şedinţei de miercuri. Analiştii de la Bloomberg Billionaires Index susţin că această scădere este suficientă pentru a-l exclude pe Zuckerberg de pe lista celor mai bogaţi 10 oameni ai planetei, pentru prima dată după luna iulie 2015.

Şi alţi acţionari importanţi de la Meta au suferit joi o diminuare fără precedent a averii lor. Dustin Moskovitz, locul 79 în topul celor mai bogaţi oameni ai lumii, cu o avere de 21,2 miliarde dolari miercuri seara, a pierdut trei miliarde de dolari, în timp ce averea lui Eduardo Saverin a scăzut cu patru miliarde de dolari de la nivelul de 17,5 miliarde dolari înregistrat miercuri seara.