Factură de curent de 55.000 de lei, la mănăstirea ctitorită de Gigi Becali. Măicuţele şi-au făcut cruce

Situație scandaloasă la Mănăstirea Colilia din județul Constanța. După ce în luna februarie măicuțele au primit două facturi în valoarea totală de 40 de mii de lei, acum se confruntă cu o nouă sumă halucinantă.

29 iul. 2022, 21:01
Factură de curent de 55.000 de lei, la mănăstirea ctitorită de Gigi Becali. Măicuţele şi-au făcut cruce

O mănăstire din Constanța a primit o factură de curent uriaşă, de 55.000 de lei. Grav este că mănăstirea s-a branșat la rețea abia la începutul acestui an, iar de atunci facturile mari se țin lanț.

Pe orice factură de electricitate pe care o primesc consumatorii din România există 2 tipuri de energie: energia activă, cea pe care o consumă orice aparat electrocasnic, și energia reactivă, cea pe care nu o consumă nimeni, dar care se află în cabluri și în transformatoare.

Factura uriaşă la curent primită de măicuţele de la mănăstire ctitorită de Gigi Becali: „Ne vedem nevoiți să reziliem contractul, să oprim cât mai repede curentul”
Un soi de pierderi, dacă ar fi să facem o comparație cu rețeaua de apă, ceea ce se pierde pe aceste rețele. Cam așa este această energie reactivă.

Ei bine, tocmai acest tip de energie le-a adus aceste facturi uriașe maicilor de la Mănăstirea Colilia. Prima factură a fost de 42.000 de lei, undeva în luna ianuarie, pentru că, pe lângă această problemă cu energia, maicile au făcut un contract cu o putere de distribuție foarte mare. Cea mai mare, pentru că n-au știut exact la momentul respectiv.

Ulterior, după ce au primit prima factură uriașă, au schimbat contractul, însă chiar și așa, se pare că acest nou contract nu a fost luat în seamă de nimeni, pentru că au urmat alte facturi uriașe, de 40.000 – 50.000 de lei cea de-a doua, iar ultima, de 36.000 de lei.

Sunt facturi pe care maicile de la Mănăstirea Colilia spun că nu le-ar putea plăti nici măcar într-o viață de om. Au obținut o reeșalonare pentru prima factură, iar celelalte 2 este exclus să le plătească.

Se schimbă iar facturile la energie electrică şi gaze. Ce modificări au fost făcute
„Am primit cu surprindere factura pentru că la noi consumul este mic, dar nu am știut de energia reactivă care ni s-a perceput, având în vedere că suntem izolate aici în câmp. Așa ni s-a comunicat”, spune măicuța.

Acum, cer ajutorul companiei de electricitate să facă o recalculare, astfel încât să plătească exact ceea ce au consumat și nu această pierdere, care practic nu este a lor.

Mai mult decât atât, maicile spun că dacă ar fi știut prin ce coșmar vor trece, s-ar fi gândit de 2 ori înainte să tragă curentul electric la mănăstire.

O situație asemănătoare a avut loc și în luna februarie când, din donațiile credincioșilor, măicuțele au reușit să se lege la rețeaua de electricitate după 15 ani petrecuți la lumina lumânării.

A venit apoi prima factură. Maicile au avut de plătit 40 de mii de lei și doar cu ajutorul donațiilor au reușit să plătească factura.

Acum, maica stareță, Rafaela, face din nou apel la bunătatea credincioșilor pentru a achita noua factură în valoare de o sută de mii de lei.

Mănăstirea Colilia, ctitorită de Gigi Becali, are o istorie deosebită. Înfruntând greutăţile pustiului şi încercările vieţii, 13 maici, sub îndrumarea maicii stareţe Rafaela, au transformat un lăcaş de cult într-un loc în care te simţi ca acasă.

Istorie aparte
Întemeiat cu secole în urmă de ciobani transhumaţi şi purtând numele unei plante de stepă, satul Colilia, din comuna Cogealac, mai există astăzi doar în amintire.

Stabiliţi prin anii 1880, germanii au fost pentru localnici un model de prosperitate. Între anii 1901-1934, aceştia au înălţat o biserică romano-catolică cu ziduri de piatră, devenită un simbol al aşezării. Din 1940, când germanii au părăsit Dobrogea, biserica a trecut în patrimoniul Bisericii Ortodoxe Române, urmând a fi folosită de locuitorii rămaşi în sat. În perioada comunistă, la sistematizarea rurală din 1968-1969, localnicii au migrat către oraşe, iar satul Colilia a fost propus pentru desfiinţare. Sub loviturile buldozerelor, a dispărut. „Au venit comuniştii. Au intrat cu buldozerele în toate casele trainice, care au devenit una cu pământul”, a declarat maica stareţă Rafaela .

Odată cu satul, biserica a fost condamnată la pierire. Însă piatra sfinţită nu a cedat, utiljale aduse nereuşind să producă fisuri în vechile ziduri. „Au intrat cu buldozerele de multe ori. Undeva în stânga sfântului altar stă dovadă o bucată de teren care se mai lasă. Suntem mereu atente să consolidăm”, a spus maica Rafaela.