Se schimbă iar facturile la energie electrică şi gaze. Ce modificări au fost făcute

Guvernul a emis o nouă ordonanţă de urgenţă prin care vrea să modifice semnificativ facturile la energie şi gaze. Este a doua oară când Executivul decide să facă schimbări la facturile pe care le primesc românii.

25 iul. 2022, 23:14
Se schimbă iar facturile la energie electrică şi gaze. Ce modificări au fost făcute

Se schimbă iar facturile la energie electrică şi gaze. După ce Guvernul a emis mai demult o Ordonanță de Urgență care urma să modifice semnificativ facturile de energie și gaze către populație, acum a fost dată o nouă OUG pe aceeași temă.

Se schimbă iar facturile la energie electrică şi gaze

Citeşte şi ANRE anunţă noi controale de amploare. 18 firme sunt bănuite de umflarea facturilor şi de manipularea pieţelor de energie şi gaze

În urma scandalul facturilor din iarna și primăvara trecută, Guvernul a emis o OUG prin care facturile la curent şi gaze urmau să fie modificate astfel încât acestea să fie pe înţelesul tuturor românilor. Astfel, trebuia să se emită un nou formular-tip de factură, unic la nivel național, care să fie folosit de toți furnizorii.

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi Protecția Consumatorilor (ANPC) trebuiau să se ocupe de elaborarea lui. Prevederea apărea în OUG 27/2022, cea care se referă la plafonarea prețurilor la energie și gaze.

“Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor vor stabili, prin ordin comun, un formular unitar de facturare a energiei electrice și a gazelor naturale, care să fie ușor de înțeles de către consumatorul mediu și să cuprindă informații relevante pentru acesta cu privire la depășirea consumului estimat în mod distinct pe facturi, astfel încât consumatorii să poată fi în cunoștință de cauză față de toate elementele de facturare într-un mod clar și precis”, se arăta în actul normativ, potrivit jurnaliştilor de la ECONOMICA.NET.

Această prevederea a fost modificată printr-o altă Ordonanță de Urgență a Guvernului. Dispare noțiunea de “consumator mediu”, care avea un grad ridicat de ambiguitate. Nu va mai fi elaborat un formular unitar, noua reglementare vorbind doar despre “un conținut minim obligatoriu” al facturii. Acest conținut minim va fi stabilit de ANRE după consultări cu furnizorii.

ANPC mai are doar rol consultativ în elaborarea reglementării. Noua prevedere, care o schimbă pe cea inițială, apare în conținutul noii OUG 112/2022, care a fost emisă în data de 1 iulie.

„Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei va elabora și va aproba, cu consultarea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor și a furnizorilor de gaze naturale/energie electrică, conținutul minim obligatoriu al facturilor de gaze naturale și de energie electrică astfel încât facturile să conțină informații corecte, transparente, clare, lizibile și ușor de înțeles, care să ofere clienților casnici posibilitatea să își ajusteze propriul consum și să compare condițiile comerciale de furnizare”

În România se emit aproximativ 13 milioane de facturi de energie electrică și gaze naturale către clienții casnici, în fiecare lună, mai scriu cei de la ECONOMICA.NET.

Citeşte şi Statul decontează facturile. Suma uriaşă trimisă în conturile furnizorilor