Facturi mari pentru bucureşteni în această iarnă. Costul încălzirii unui apartament cu două camere ar putea ajunge la 1.600 lei

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat recent că preţul gigacaloriei va creşte cu 110 lei din noiembrie, ajungând la valoarea de 600 de lei. Ulterior, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) va decide cât din acest preţ va fi subvenţionat de stat. Un calcul arată că bucureștenii ar putea plăti în sezonul de iarnă până la 1600 lei pentru încălzirea unui apartament de două camere. 

19 oct. 2021, 12:41
Facturi mari pentru bucureşteni în această iarnă. Costul încălzirii unui apartament cu două camere ar putea ajunge la 1.600 lei

Facturi enorme pentru bucureşteni în această iarnă. Gigacaloria în București se scumpește cu 110 lei, de la 490 lei la 600 lei. Primăria Capitalei nu a decis încă dacă va păstra subvenția la nivelul de anul trecut sau o va majora în contextul creşterii preţurilor.

În prezent, o gigacalorie costă 490 de lei, dar bucureștenii plătesc doar 164 de lei. Diferenţa de preţ este suportată de primărie.

Citeşte şi: Cum poţi obţine ajutor pentru încălzirea locuinţei. De azi se pot depune cererile

„Estimarea este că preţul total al gigacaloriei nu o să mai fie 490 de lei, cum este acum, o să fie undeva la 600 de lei, dar asta depinde de mai multe, răspunsul final o să vină de la ANRE prin noiembrie, adică pe 27 octombrie pentru 1 noiembrie”, a declarat Nicușor Dan la Europa FM.

Grav este că în ciuda scumpirilor bucureştenii tot nu au căldură şi apă caldă. Autorităţile spun că reţeaua învechită, avariile dese vor provoca mari probleme şi în această iarnă.

Citeşte şi: Lovitură pentru cei care locuiesc la bloc. Riscă amenzi mari de anul viitor dacă nu pun contoare la încălzire

Costul încălzirii unui apartament cu două camere ar putea ajunge la 1.600 lei în această iarnă

Un calcul făcut de fostul RADET arăta că un apartament de două camere are nevoie de 6,12 gigacalorii pentru a asigura o temperatură medie de 20 de grade în sezonul de iarnă, scrie Economica.net. Pentru încălzirea unui apartament cu trei camere este nevoie de 8,22 GCal/an, iar unul de patru camere 10,52 Gcal/an, pentru acea temperatură interioară de 20 de grade.

După majorarea preţului pentru o gigacalorie de la 164 lei la 274 lei, asta înseamnă că bucureștenii ar putea plăti în această iarnă până la 1.676 lei pentru încălzire.

O familie care locuieşte într-un apartament de 3 camere ar putea scoate din buzunar aproximativ 2.252 lei, iar cei cu patru camere până la 2.882 lei.