Facturi uriașe la energie. Cât curent electric consumă un laptop lăsat în priză

Laptopul este un mare consumator de energie şi creşte enorm factura la curent, fie că îl lăsăm să se încarce ori dacă îl uităm în priză. De aceea, foarte important este să nu uitaţi să-l scoateţi din priză atunci când nu-l folosiţi.

28 oct. 2022, 17:07
Facturi uriașe la energie. Cât curent electric consumă un laptop lăsat în priză

Facturi uriaşe la energie. Laptopul este un mare consumator de energie electrică și încarcă destul de mult factura la curent, fie dacă îl lăsăm la încărcat ori dacă îl uităm în priză.

Citește și Fostul șef RADET, avertisment sumbru pentru români: nu toți vor avea căldură și apă caldă. „Norocoșii” vor plăti facturi duble față de anul trecut

De regulă, laptopurile consumă mai puțină energie electrică decât calculatoarele clasice, asta pentru că sunt concepute să funcţioneze cu ajutorul unei baterii. Însă, lăsate prea mult în priză ele pot încărca destul de mult facturile la curentul electric.

Dacă până acum nu te-ai gândit niciodată cât consumă un laptop băgat în priză şi cât plătești în plus la energia electrică, noi îți vom arăta cât de mult îți încarcă factura un astfel de dispozitiv.

Astfel, dacă lucrezi de acasă și utilizezi un laptop timp de opt ore pe zi, acesta va consuma circa 19.2 kWh pe lună. Încărcarea completă a dispozitivului înseamnă 80 waţi pe oră, adică un consum pe oră în jur de 0.080 kWh.

Dacă calculezi la preţul pieţei, adică 0.8 lei pentru 1 kWh, și înmulțești cu cât ai consumat 19.2 kWh x 0.8 lei, la final de lună vei plăti în plus la curentul electric 15,36 lei, dar prețul va crește dacă în casă ai mai multe astfel de dispozitive.

Consumul poate fi influențat și de dimensiunea bateriei,  dar și rata de utilizare a energiei electrice.

Trebuie să precizăm faptul că în cazul persoanelor care au un consum lunar mare de kilowaţi, între 255-300, preţul pe kWh este mai mare decât valoarea de 80 de bani calculată mai sus. Astfel, costul energiei electrice pentru un laptop va fi mult mai mare  şi va fi calculat la preţul kilowattului din contract.

Pe lângă laptop și calculatorul clasic, sunt foarte multe aparate electrocasnice care consumă foarte mult curent electric printre ele se numără frigiderul şi maşina de spălat, pe care cu toţii le folosim, însă experții spun că doar cele vechi consumă o cantitate foarte mare de energie.

Citește și Bucureștenii vor plăti dublu la căldură în această iarnă. Nicușor Dan a anunțat cu cât vor crește facturile