Sume importante din bugetul românilor se vor duce în iarna asta pentru plata facturilor la încălzire. Potrivit România TV, primele facturi au venit deja la administratori, sunt în calcul şi urmează să fie afişate.
Pentru un apartament de 2 camere, suprafaţă 51 mp, numai încălzirea este 202 lei, în condiţiile în care în decembrie a fost 168 lei, iar în noiembrie 154 lei
O familie cu un apartament de 3 camere, suprafaţă 65 mp, plăteşte în ianuarie 256 lei, în condiţiile în care pentru luna decembrie a plătit 213 lei, iar în noiembrie a dat 195 lei.
La un apartament cu 3 camere, suprafaţă 74 mp, încălzirea pentru luna ianuarie este 295 lei. Pentru acelaşi apartament, în decembrie s-a plătit 246 lei, iar în noiembrie: 225 lei.
Vezi si: Peste 20 la sută din banii românilor se duc pe facturile la întreţinerea locuinţei
Românii branşaţi la sistemul centralizat de încălzire sunt obligaţi, de la la 1 ianuarie 2017, să contorizeze căldura consumată. Amenzile în caz de încălcare a legii ajung la 1.000 de lei.
Legea 121/2014 prevede că în imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea contoarelor până la 31 decembrie 2016 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie.
Repartitoarele devin OBLIGATORII. Cât te costă să-ţi montezi unul
În cazul în care folosirea contoarelor individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punct de vedere financiar, legea prevede obligativitatea montării repartitoarelor individuale de costuri „pe toate corpurile de încălzire din fiecare unitate imobiliară în parte”.
Conform Legii 51/2006, apartamentul care este racordat la reţeaua centralizată de energie termică şi nu are contor energetic individual sau nu are repartitor pe fiecare calorifer din casă poate fi supus unei sancţiuni cu amendă între 500 şi 1.000 de lei, începând cu 1 ianuarie 2017.