Ce fel de făină trebuie să folosești pentru cozonaci perfecți. Se identifică după un cod scris pe pachet

Cele mai experimentate gospodine cunosc „secretele" pentru cozonaci perfecți. Atenție, nu orice tip de făină poate fi utilizată pentru cozonaci care satisfac toate simțurile!

21 dec. 2022, 17:10
Ce fel de făină trebuie să folosești pentru cozonaci perfecți. Se identifică după un cod scris pe pachet

Românii au început să cumpere produsele necesare pentru masa de Crăciun și cea de Revelion. Făina este unul dintre produsele de bază. Proprietățile, respectiv calitatea acestui ingredient fac diferența.

Pentru a prepara cozonaci delicioși și pufoși, atenție la pachetul de făină! Pe acesta trebuie să fie scris un cod, prin intermediul căruia producătorii garantează utilitatea produsului respectiv.

Ce fel de făină și drojdie trebuie să folosești pentru a prepara cozonaci perfecţi

Mai exact, pe pachetul de făină trebuie să fie scris un cod ce indică tipul de făină potrivit ceea ce-ți dorești să prepari. Există cinci tipuri de făină: făină 1050, care este integrală și cea mai dură dintre toate, făină 650, care se folosește pentru pâinea de casă, făină 550, care se folosește la biscuiți și foietaj, făină 450, care se folosește pentru produsele de patiserie și făină 000, care este cea mai fină dintre toate și se folosește la cozonaci și creme.

Pe scurt, făina 000 este ideală pentru cozonac. Dar nu doar făina potrivită este necesară pentru un rezultat excelent. Trebuie cunoscut și tipul de drojdie potrivit pentru cozonaci. La un kilogram de făină se pun 50 de grame de drojdie proaspătă.

De asemenea, pentru un kilogram de făină se pun 14 grame de drojdie instant, iar când vine vorba de drojdia activă se pune 20 de grame.

Cât costă un cozonac din magazin, în România

Mulți dintre români, care vor să scutească din timp, preferă să cumpere cozonaci, în loc să-i facă în casă. Cei mai ieftini costă puțin peste 10 lei, în marile lanțuri de hypermarketuri. Cei de calitate medie și premium sar de 20 de lei, iar cei „ca la mama acasă” se vând cântăriți – prețul se stabilește în general la patiserii în funcție de gramaj, deci tariful pentru 100 de grame. Prețurile ajung chiar și la 40 de lei pentru 1 kilogram, ceea ce înseamnă o creștere cu 15-20% față de anul 2021.