Familia Regală a României a fost primită de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii la Palatul Windsor VIDEO

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, şi Alteţa Sa Regală Principele Radu au început miercuri o vizită cu caracter public în Marea Britanie.

25 nov. 2021, 09:02

Majestatea Sa Custodele Coroanei și ASR Principele Radu se află într-o vizită cu caracter public în Marea Britanie, în zilele de 24-27 noiembrie 2021. Este a șasea prezență externă a Familiei Regale a României în acest an.

În prima parte a zilei de miercuri, Custodele Coroanei şi Principele Radu au vizitat Colegiul Regal de Apărare (RCDS). La vizită a luat parte ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Laura Popescu. Au fost prezenţi de asemenea preşedintele Consiliului Regal, Andrew Popper, cancelarul Casei Majestăţii Sale, Traian Sârcă, şi şeful de cabinet al Custodelui Coroanei, Liana Greavu.

Cuplul regal a fost întâmpinat de generalul-locotenent Sir George Norton, comandantul Colegiului Regal de Apărare, şi de generalul-maior Stephen McMahon, după care Custodele Coroanei şi Principele Radu şi cursanţii anului 2021 ai RCDS au purtat un dialog pe teme legate de actualitatea europeană şi euro-atlantică.

„În România, NATO şi Uniunea Europeană sunt două organizaţii respectate imens, iar peste 80% din populaţia ţării nu ar concepe altceva decât apartenenţa la cele două organizaţii”, a subliniat Principele Radu în intervenţia sa, accentuând că ”valorile pro-ocidentale s-au aflat mereu în fibra naţiunii române”.

Citeşte şi: Bombă politică în Suedia. Premierul Magdalena Andersson şi-a dat demisia la doar 8 ore de la învestirea în funcţie

Alteţa Sa Regală a evidenţiat rolul Familiei Regale în dezvoltarea şi promovarea stabilităţii României, amintind de personalitatea Regelui Mihai şi de legăturile suveranului cu Londra.

”Suntem o Familie Regală activă într-o ţară care, din punct de vedere constituţional, este o republică. Şeful statului în România este preşedinte ales. Nicăieri altundeva în Europa sau altundeva în lume nu este o Familie Regală activă atât de proeminent şi în prima linie a vieţii publice aşa cum avem în România. Şi acest lucru trebuie explicat, pentru că aceasta este de fapt cheia la întrebarea de ce ne aflăm aici astăzi. Modul în care vedem noi lucrurile este foarte original pentru că, în primul rând, noi nu îndeplinim un mandat de patru ani. În al doilea rând, noi nu suntem numiţi politic. Şi în al treilea rând, ceea ce facem noi se adaugă eforturilor instituţiilor române şi europene, nu contravine acestora şi nu se suprapune cu ele în vreun fel”, a explicat Principele Radu în faţa cursanţilor din acest an ai RCDS.

În continuare, Principele Radu a fost oaspetele Asociaţiei Britanice Paralimpice, unde s-a întâlnit cu preşedintele-director general al organizaţiei, Mike Sharrock. Tot miercuri, Custodele Coroanei şi Principele Radu s-au întâlnit cu Lordul Primar al Londrei, Vincent Thomas Keaveny, la reşedinţa acestuia, Mansion House. Vincent Thomas Keaveny este al 693-lea Lord Primar al Londrei. La aceste întâlniri a luat parte şi ambasadorul României la Londra, Laura Popescu.

Miercuri seară, Majestatea Sa Custodele Coroanei şi Principele Consort au fost primiţi la Castelul Windsor de către Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a, întâlnirea având un caracter privat.

Citeşte şi: Polonia stârneşte din nou furia UE şi riscă sancţiuni. Consideră CEDO incompatibilă cu Constituţia ţării