Familia tradiţională, zdruncinată din temelii. Suedia vrea să renunţe la termenii „mamă” şi „tată”

Suedia ar putea elimina conceptele de „tată” și „mamă” din Codul Parental aprobat în 1950, pentru a adapta legislația la noile realități, după cum scrie presa de la Stockholm.

11 dec. 2020, 18:40
Familia tradiţională, zdruncinată din temelii. Suedia vrea să renunţe la termenii „mamă” şi „tată”

Guvernul suedez a lansat o anchetă specială pentru a face legislația națională neutră din punct de vedere al genului, transmite radiodifuzorul național SVT Nyheter. Printre altele, se așteaptă ca acest lucru să șteargă din evidența parentală concepte precum „tată” și „mamă”, promovate de familia tradiţională, şi să se treacă la adoptarea unor termeni neutri de gen.

Potrivit ministrului integrării și egalității de gen, Asa Lindhagen, „familiile de astăzi sunt alcătuite în moduri diferite, iar copiii se pot naște în moduri diferite”. Actualul Cod Parental, intrat în vigoare la 1 ianuarie 1950, continuă să se bazeze în mare parte pe o „familie tradițională cu mamă, tată și copii”.

Deoarece căsătoria între persoane de același sex și adoptarea de copii de către cupluri homosexuale sunt legale în Suedia, textul legislației va fi supus revizuirii. Potrivit Partidului Verde, din care face parte ministrul, cuvintele „mamă și tată” pot fi folosite „fără a îndeplini nicio funcție”.

Zi importantă pentru toate familiile curcubeu! Acum facem pași înainte pentru a adapta legislația la realitate. Familiile arată diferit, iar societatea nu ar trebui să discrimineze persoanele în funcție de gen sau orientare sexuală. Chiar atât de simplu!”, a scris ministrul Asa Lindhagen pe Twitter, adăugând un steag curcubeu. Ea însăşi este bisexuală și are doi copii, cu o femeie de care este acum separată. Propriul ei demers are scopul să-i ușureze pe ea și pe ceilalți „părinți curcubeu”.

Citeşte şi Un cuplu din India s-a căsătorit într-un centru Covid | FOTO

De altfel, alte lucruri de investigat sunt posibilitatea adoptării fiecăruia dintre copii după o separare și modalitățile de încetare a drepturilor părintești. „A trebuit să adopt în mod formal copilul pe care nu-l purtasem ca rudă și, desigur, este o situație foarte ciudată să-ți adopți propriul copil. De asemenea, aș putea simți o mare anxietate înainte ca adopția să fie completă, deoarece nu aveam drepturi legale”, a recunoscut Asa Lindhagen.