Familia unui bărbat care a murit a primit DOUĂ certificate de deces: unul cu COVID şi unul fără! Rudele sunt revoltate

Rudele unui pacient care a murit într-un spital sunt foarte revoltate, după ce au primit acasă două certificate de deces. Unul în care cauza morţii este COVID, iar altul fără.

18 feb. 2021, 17:01
Familia unui bărbat care a murit a primit DOUĂ certificate de deces: unul cu COVID şi unul fără! Rudele sunt revoltate

Familia unui bărbat care a murit a primit DOUĂ certificate de deces. Defunctul în cauză este chiar fostul secretar al primăriei din Făgăraş, Emil Mocan, care a murit pe 1 ianuarie la 74 de ani,. Acestuia i s-au întocmit două certificate de deces, primul fără COVID, dar cu septicemie, al doilea doar cu COVID-19.

Familia unui bărbat care a murit a primit DOUĂ certificate de deces: unul cu COVID şi unul fără! Rudele sunt revoltate

Rudele victimelor au depus mai multe plângeri şi acuză cadrele medicale de rele tratamente și malpraxis. Rudele cer clarificari atât în legătură cu cele două certificate de deces, ci și dacă bărbatul a luat COVID-19 din unitatea medicală, având în vedere că la internare nu avea coronavirus.

„Mi-au spus că tata a venit cu o bacterie de acasă, ulterior, după 10 sau 11 zile de spitalizare, a recunoscut că nu de acasă este provenienţa pneumoniei, ci din spital” a spus fiul lui Emil Mocan, Claudiu Mocan, pentru  Monitorul de Făgăraș. Potrivit medicilor, bărbatul de 74 de ani a ajuns la spital în stare gravă

„El se operase la noi, a avut o problemă, un volvulus (n.r. – o încurcătură a intestinului care poate duce la ocluzie intestinală) cu peritonită. A fost externat pe 16, apoi, fiind acasă, a dezvoltat o stare febrilă.

Medicul de familie i-a recomandat reinternarea la spital, unde a revenit pe 19, dar testul inițial a fost negativ, așa că a fost trecut la non-COVID”, a spus un medic, pentru libertatea.ro.

Surse din Ministerul Sănătății spun că în respectivul caz s-a produs o „eroare”

„În cazul cuiva care moare în timp ce i se așteaptă un test PCR COVID-19, se așteaptă la morga spitalului după procedura COVID. Persoana decedată e în sac, iar certificatul de deces se face abia după ce se cunoaște dacă respectiva a avut sau nu COVID, pentru a se stabili clar modul de înhumare.

Nu poți să îl duci ca mort non-COVID la capelă și apoi să îl întorci și să îl îngropi conform protocolului COVID, e clar că s-a produs un scurtcircuit”, au precizat surse din Ministerul Sănătății pentru libertatea.ro.

Citeşte şi: Ţara care are cea mai mare rată a mortalităţii cauzată de covid, deşi a testat toată populaţia. Cum s-a ajuns la această situaţie