Ţara care are cea mai mare rată a mortalităţii cauzată de covid, deşi a testat toată populaţia. Cum s-a ajuns la această situaţie

Slovacia are cea mai mare rată a mortalităţii cauzată de coronavirus din lume, deşi a fost prima ţară care şi-a testat toată populaţia. Începând cu 15 februarie, ţara a avut o medie de 17,82 noi decese la 1 milion de locuitori.

18 feb. 2021, 08:52
Ţara care are cea mai mare rată a mortalităţii cauzată de covid, deşi a testat toată populaţia. Cum s-a ajuns la această situaţie

Ţara care are cea mai mare rată a mortalităţii cauzată de covid, deşi a testat toată populaţia. Este vorba despre Slovacia. Începând cu 15 februarie, țara a avut o medie de 17,82 noi decese la 1 milion de persoane, potrivit Our World in Data.

Ţara care are cea mai mare rată a mortalităţii cauzată de covid, deşi a testat toată populaţia

Slovacia are cea mai mare rată a mortalităţii cauzată de covid din lume. Urmează Portugalia cu 14,81 decese la un milion de locuitori, Muntenegru cu 12,63, San Marino cu 12,63 și Cehia cu 12,23. Marea Britanie a înregistrat peste 117.000 de decese de când a început pandemia şi se e află pe locul șase, cu 9,70 decese la un milion de locuitori.

Reamintim că Slovacia şi-a testat de covid întreaga populaţie în luna octombrie a anului trecut. Potrivit unei analize făcute de London School of Hygiene & Tropical Medicine, numărul cazurilor din ţară s-a redus cu peste 60 la sută într-o săptămână, relatează AlephNews. 

Cu toate acestea, după doar câteva luni, Slovacia a ajuns să fie pe primul loc în lume la numărul de decese cauzate de coronavirus.

Citeşte şi Slovacia a autorizat folosirea medicamentului Ivermectin în tratarea bolnavilor de Covid. Măsura rămâne în vigoare cel puţin şase luni

Cum s-a ajuns la această situaţie

Cazurile de coronavirus au început să crească în mod constant în Slovacia încă din luna august, după care a urmat o scădere accentuată la începutul lunii noiembrie, imediat după testarea întregii populaţii. Ţara a intrat în lockdown înainte de Crăciun, însă numărul cazurilor a atins un record la 6 ianuarie, atunci când autorităţile au raportat 597,08 cazuri la un milion de persoane.

Citeşte şi De ce au „ceaţă cerebrală” persoanele care au suferit coronavirus. Cum explică specialiştii pierderile de memorie şi alte anomalii

Guvernul slovac a dat vina pe varianta britanică a virusului pentru creșterea recentă a cazurilor și a deceselor, iar la începutul acestei luni a anunțat că noua tulpină a fost detectată în 74% din cazuri.

Prim-ministrul Igor Matovic a publicat pe Facebook o serie de date medicale care arată că tulpina britanică a coronavirusului – despre care se crede că este mai contagioasă şi mai letală – reprezintă 71% din toate rezultatele pozitive ale testelor realizate miercuri. „Până acum, din 1.360 de eşantioane descoperite pozitive prin teste RT-PCR, 71% au fost diagnosticate cu varianta britanică B.1.1.7 a virusului SARS-CoV-2„, a scris Igor Matovic, pe Facebook.