Familie nevoiaşă din Iaşi, aflată în pragul disperării. Cei cinci membri trăiesc în două camere, iar copiii sunt bolnavi. Nu beneficiază de ajutor de la Primărie pentru că figurează în evidenţe ca… „patroni”

Familia Stescu este formată din cinci membri dintre care trei minori. Locuiesc în două camere, iar singurele lor venituri sunt alocaţiile copiilor, care însumează 729 de lei pe lună. Adică 145,8 de lei de persoană...

12 dec. 2022, 22:55

O familie nevoiaşă din Iaşi, satul Pietriş, se confruntă cu dificultăţi materiale majore. Locuiesc în două camere, nu au apă, nu au păsări sau alte animale, nu au frigider, nu au acte pe case, iar copiii sunt bolnavi. Băiatul cel mare, Liviu Silviu, este în clasa a V-a, Ştefana Denisa este în clasa a II-a, iar mezinul, Luca Andrei, merge în clasa pregătitoare.

Nu visează la o viaţă de lux, ci doar la lucruri primă necesitate: un frigider, un aragaz cu butelie, pilote, perne, lenjerii, masă, scaune de bucătărie şi câteva lemne în plus.

Familie nevoiaşă din Iaşi, aflată în pragul disperării. Cei cinci membri trăiesc cu puţin peste 700 de lei pe lună

Mama lor se mândreşte cu ei. Sunt copii cuminţi, silitori şi au visuri mari. Femeia are încredere să plece la muncă o zi întreagă şi să îi lase în grija băiatului cel mare. Ecaterina şi partenerul ei nu au venituri constante. Trăiesc din alocaţiile copiilor şi din munca cu ziua, relateaz Ziarul de Iaşi. Venitul lunar din alocaţii este de doar 729 de lei, adică exact 145,8 de lei de persoană. O sumă insuficientă pentru nevoile unui copil.

De ajutor de la Primărie nu beneficiază. Primăria a împărţit alimente pentru persoanele aflate în dificultate, însă a considerat că familia Stescu nu are nevoie de hrană în plus. Nu primesc nici bursă, nici alocaţie complementară, nici ajutor social.

Pentru a putea supravieţui, familia Stescu a luat pământ de la biserică să-l muncească. Banii îi împart jumătate-jumătate cu Biserica.

Copiii au probleme de sănătate

Copiii sunt bolnavi. Mezinul familiei se luptă, la doar 6 ani, cu diabetul şi urmează un tratament pentru a ţine boala sub control. Îi place să meargă la şcoală şi îşi doreşte să devină poliţist. Băiatul cel mare are probleme de vedere, având dioptriile crescute. Medicul oftalmolog le-a recomandat părinţilor să îi schimbe anual ochelarii, dar nu au posibilităţi materiale să-şi permită acest lux, iar Liviu nu poate beneficia de tratamentul de care are nevoie.

Citeste si O familie din Iași își strigă durerea! Într-o singură cameră locuiesc nouă persoane și nu le mai ajung banii pentru nevoile de bază: ”Trăim de pe o zi pe alta”

În plus, în ultima perioadă, unul dintre copii a suferit numeroase infecţii ale molarilor şi a avut nevoie de tratament. Dar cum nu sunt înscrişi la medicul de familie, au fost nevoiţi să plătească integral tratamentul.

Mâncarea de bază, piureul de cartofi

Din cauza lipsei banilor, nu au reuşit să îşi facă provizii. Au doar câteva borcane cu murături pe care le ţin într-un beci improvizat în faţa casei. Animale nu au. Doar câteva păsări au avut, dar au murit recent. În aceste condiţii, carnea pentru ei este o delicatesă.

Mâncarea de bază este piureul de cartofi.

Un alt neajuns este faptul că nu au acte pe casă. Au încercat să înceapă o afacere cu cruci din beton şi diferite alte obiecte pentru cimitire, dar afacerea a mers atât timp cât au avut ajutor din fonduri. Birocraţia şi nevoia de a face zeci de drumuri către autorităţi i-au demoralizat şi i-au determinat să renunţe la afacere. Pentru că la un moment dat au avut acest business, Primăria nu le mai poate da niciun fel de ajutor social.

Cei de la Primărie spun că nu au cum să ne dea ajutor, că am avut afacere, că suntem patroni. Nu au cum să ne dea ajutor de încălzire pentru că nu avem nici acte pe casă, dar pentru plătit impozitul avem cum”, spune Ecaterina.

În plus, nu au nici apă. Şi-au făcut fântână, dar apa nu-şi face apariţia. Plătesc o cisternă care le umble butoaiele cu capacitate de o tonă fiecare, apă de care trag să le ajungă cât mai mult timp.

Şi la capitolul căldură stau la fel de prost. Abia au reuşit să îşi achiziţioneze câteva lemne pentru această iarnă, dar ar avea nevoie de un aragaz cu butelie ca să prepare hrana copiilor, dar şi de un frigider, pentru că cel pe care îl aveau s-a stricat recent, iar acum îl folosesc doar ca spaţiu de depozitare.

Citeste si Familie de români reîntoarsă acasă după 14 ani petrecuţi în pribegie. Cei doi soţi o duc mult mai bine decât o duceau în Spania şi au schimbat cu totul faţa comunei natale: „M-am întors cu tot felul de idei, să fie şi la noi ca afară”

Cum poate fi ajutată familia Stescu

Cei care doresc să sprijine această familie sunt aşteptaţi la sediul redacţiei Ziarul de Iaşi, bd. Nicolae Iorga nr. 35 (vizavi de Gara Internaţională). Mai multe detalii, la telefon 0232/271 271.

Titularul este „Şcoala Gimnazială Dolheşti”, cod fiscal 17150231, cont RO02BRDE240SV65862922400, deschis la BRD, agenţia ANASTASIE PANU IAŞI.