Fapta pentru care un constănţean a fost amendat cu 10.000 de lei. Camerele l-au surprins în flagrant

Polițiștii din cadrul Direcției Generale a Poliției Locale Constanța au surprins cu ajutorul camerelor de supraveghere o persoană care a aruncat deșeuri provenite din gospodărie pe domeniul public. Persoana în cauză a fost sancționată contravențional cu amendă de 10.000 lei.

31 aug. 2023, 12:03
Fapta pentru care un constănţean a fost amendat cu 10.000 de lei. Camerele l-au surprins în flagrant

Persoanele fizice au obligația, conform legii, sa depună deșeurile provenite din gospodărie, pe tipuri,  în sistemul de colectare separată a deșeurilor municipale gestionate de către operatorul autorizat. Cazul în care gunoiul este aruncat la întâmplare, pe domeniul public, atrage după sine amenzi consistente.

În cazul de față s-a aplicat o amendă de 10.000 lei, potrivit Ct100.ro.

Autoritățile locale îi atenționează pe cetățeni, pentru a evita aceste situații neplăcute, să nu mai arunce gunoiul pe stradă și să nu mai depozitați sacii menajeri cu deșeuri pe domeniul public sau la colțurile străzilor

Poliţiştii locali monitorizează în permanenţă întreg municipiul Constanţa şi manifestă toleranţă zero faţă de persoanele care încalcă prevederile legale.

Persoanele fizice, la fel ca firmele sau autoritățile publice, riscă amenzi, conform legii, pentru abandonarea deșeurilor pe spațiul public.

Citeşte şi: Carne de pui cu salmonella descoperită în România. Produsul a fost retras de la vânzare

Astfel, Legea nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor reglementează măsurile pentru protecția mediului și a sănătății populației, prin prevenirea sau reducerea efectelor determinate de generarea și gestionarea deșeurilor.

Mai nou, Legea pentru aprobarea OUG 92/2021 a crescut semnificativ amenzile pentru aruncarea deșeurilor sau incendierea lor, până la 70.000 de lei, și introduce noi contravenții în legislație.

Legea prevede şi că abandonarea, aruncarea, precum şi ascunderea deşeurilor sunt interzise. De asemenea, eliminarea, deţinerea sau păstrarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate în acest scop sunt interzise.

Înăsprirea legislației de mediu în România urmărește tendința generală din Uniunea Europeană și vine pe fondul unui fenomen nociv întins în toată țara: depozitarea ilegală a deșeurilor pe câmpuri, în râuri și lacuri, în păduri. Mai mult, în ultimii ani a proliferat obiceiul arderii deșeurilor, ceea ce duce la o poluare rapidă a aerului.

Citeşte şi: Răsturnare de situație în scandalul provocat de preotul iubăreț din Scobâlțeni, care a păcătuit cu o enoriașă măritată. Soțul încornorat a scăpat de închisoare. Magistrații au considerat că bărbatul a fost ”nevoit” să-și bată nevasta