Fără certificat energetic nu se mai fac tranzacţii imobiliare. Aşa susţin auditorii energetici

De la 1 ianuarie nu se mai încheie nici o tranzacţie imobiliară de locuinţe fără certificatul energetic care atestă performanţa energetică a clădirii. Aşa spun auditorii energetici, notarii spun că nu a intevenit nicio schimbare faţă de anul trecut.

07 feb. 2012, 10:20
Fără certificat energetic nu se mai fac tranzacţii imobiliare. Aşa susţin auditorii energetici

Astfel, cei care vor să vândă sau să îşi cumpere casă nu o vor mai putea face în lipsa actului ce atestă clasa energetică din care imobilul face parte. O vor putea face după circa o săptămână, atât cât durează eliberarea certificatului energetic, şi după ce au plătit câteva sute de lei. „Începând cu data de 1 ianuarie 2012, notarii nu mai încheie tranzacţii imobiliare fără ca imobilul tranzacţionat să nu aibă certificatul energetic. Tranzacţia se amână până se eliberează certificatul energetic” a spus pentru RTV.NET, Dan Berbecaru, vicepreşedintele Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri (AAEC). Legea care prevedea ca proprietarii de locuinţe unifamiliale şi apartamente din blocurile de locuinţe trebuie să pună la dispoziţia potenţialilor cumpărători sau chiriaşi certificatul de performanţă energetică a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2011. Doar teoretic, căci practic, cei care nu respectau legea nu riscau nicio pedeapsă întrucât nu există încă un sistem de control, contravenţii şi sanctiuni pentru lipsa certificatului energetic. Nici acum nu există sancţiuni, doar că notarii nu mai perfectează tranzacţia.

Cât costă certificatul energetic

Preţurile pentru obţinerea certificatului energetic, prin care noul propietar sau chiriaş poate face o estimare a cheltuielilor de întreţinere, variază între 400 şi 600 de lei pentru apartamente.  „Pentru case-vile, preţurile variază între 1-2 euro pentru metrul pătrat, în funcţie de suprafaţa imobilului. Cu cât suprafaţa va fi mai mare cu atât preţul este mai mic”, a precizat Dan Berbecaru. Certificatul energetic are şapte calificative notate cu litere de la A la G şi indică efiecienţă termică a clădirii.  Anul trecut au fost eliberate aproximativ 1.100 de certificate energetice, cele mai multe fiind în Capitală. Anul trecut notarul informa cumpărătorul că imobilul respectiv nu are certificat energetic, acesta lua la cunoştinţă iar tranzacţia putea fi încheiată. „Faţă de anul trecut nu a intervenit nicio schimbare în ceea ce priveşte certificatul energetic” a spus Miruna Popescu, purtătorul de cuvânt a Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România.