Fără masca de protecţie în avioane şi aeroporturi. Când intră în vigoare măsura în UE

Pasagerii nu vor mai fi nevoiți să poarte măști de protecție în aeroporturile și la bordul avioanelor din Europa, au anunțat, miercuri, Agenția Uniunii Europene pentru Siguranță a Aviației și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, transmite Reuters.

11 mai 2022, 15:05
Fără masca de protecţie în avioane şi aeroporturi. Când intră în vigoare măsura în UE

Masca de protecţie nu va mai trebui purtată obligatoriu în aeroporturi și curse aeriene din Europa, au anunțat miercuri, 11 mai, Agenția pentru Siguranța Aviației a Uniunii Europene (EASA) și Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

Noile recomandări vor intra în vigoare începând cu 16 mai. „De săptămâna viitoare, măștile faciale nu vor mai fi obligatorii în cursele aeriene, în toate cazurile, în aliniere cu cerințele în schimbare ale autorităților naționale din Europa pentru transportul public”, a precizat EASA într-un comunicat.

Mesajul viral al unui român din Anglia: „E viaţă bună, strângi bani dacă nu îi joci la jocuri sau îi cheltui la femei”

„Este o ușurare pentru noi toți că ajungem în sfârșit într-o etapă a pandemiei în care putem începe să relaxăm măsurile de siguranță pentru sănătate”, a spus directorul executiv al EASA, Patrick Ky. „Pentru mulți pasageri, dar și pentru membrii echipajului de zbor, există o dorință puternică ca măștile să nu mai fie o parte obligatorie a călătoriilor aeriene. Suntem acum la începutul acestui proces”.

OMS anunţă o nouă epidemie în Europa. Avertismentul care dă fiori românilor

„Deși purtarea obligatorie a măștilor în toate situațiile nu mai este recomandată, este important să rețineți că, împreună cu distanțarea fizică și o bună igienă a mâinilor, este una dintre cele mai bune metode de reducere a transmiterii”, a avertizat directorul ECDC, Andrea Ammon.

De săptămâna viitoare, regulile privind măștile faciale sunt de așteptat să varieze, ECDC recomandând companiilor aeriene să încurajeze pasagerii să folosească măști de protecție pentru gura la zboruri.

Mai multe companii aeriene americane au anunțat că nu vor mai solicita purtarea măștilor încă din aprilie, după ce un judecător federal din Florida a decis că obligativitatea privind utilizarea măștilor în transportul public este ilegală.

Chiar dacă nu va mai fi impusă purtarea măștilor, „este important să fim conștienți că distanțarea fizică și o bună igienă a mâinilor sunt cele mai bune metode de reducere a transmiterii virusului”, a declarat directorul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, Andrea Ammon.

Totuși, companiile aeriene sunt sfătuite să încurajeze pasagerii să folosească măștile în timpul zborurilor către sau dinspre destinații unde purtarea măștii în transportul public este încă obligatorie, au precizat cele două agenții europene citate de Reuters.