Fără patinoar în aer liber la Miercurea-Ciuc din cauza prețurilor la energie. Primarul Korodi Attila: „E o sumă de 5-6 ori mai mare față de anul trecut. Nu ne putem asuma această responsabilitate”

Primăria Miercurea-Ciuc vrea să renunțe la patinoarul în aer liber din centrul orașului, care s-a bucurat de un succes răsunător anul trecut, din cauza prețurilor uriașe la energia electrică.

21 nov. 2022, 19:30
Fără patinoar în aer liber la Miercurea-Ciuc din cauza prețurilor la energie. Primarul Korodi Attila: „E o sumă de 5-6 ori mai mare față de anul trecut. Nu ne putem asuma această responsabilitate”

Primăria Miercurea-Ciuc vrea să renunțe la patinoarul în aer liber din centrul orașului, care s-a bucurat de un succes răsunător anul trecut, din cauza prețurilor uriașe la energia electrică.

„Decizia Guvernului, ordonanţa de urgenţă care a stabilit metodologia de subvenţii şi care este în vigoare, nu ne permite ca, de exemplu, un patinoar extern să aibă acces la curent electric la tarif subvenţionat. Asta înseamnă că dacă anul trecut putem spune că ne-a costat undeva la 55.000 de lei curentul electric (pentru patinoarul în aer liber-n.red), anul acesta este greu de estimat, cel puţin de 5-6 ori mai mult. Este o sumă semnificativ mai mare şi nu ne putem asuma această responsabilitate, mai ales că este un haos pe partea de reglementare. Deci nu va mai fi anul acesta patinoar în aer liber, dar iarna următoare, dacă există o minimă şansă ca să fie o reglementare clară, o să îl repornim, pentru că ne-a plăcut şi nouă enorm de mult programul care a fost făcut în Piaţa Libertăţii pe perioada iernii. Oraşul are nevoie de astfel de programe, dar acum trebuie să fim mai chibzuiţi”, a declarat primarul Korodi Attila, într-o conferinţă de presă.

În ceea ce privește iluminatul festiv, Primăria a decis să fie redus la jumătate față de anul trecut, respectiv de la două luni, la o lună.

„Sărbătorile sunt sărbători şi de aceea ne-am decis ca în perioada Adventului, adică perioada premergătoare sărbătoririi Crăciunului şi în perioada vacanţei de iarnă, iluminatul festiv să aibă aceeaşi anvergură ca anul trecut. Adică zona centrală, principalele zone pietonale, de întâlnire, bulevardele cele mai importante, la care se adaugă şi cartierul Spicului, zona bisericilor şi la intrările în oraş. Acestea vor rămâne ca şi anul trecut, dar diferenţa este că dacă anul trecut au fost puse în funcţiune două luni de zile, acum ne vom limita la o singură lună. Adică după încheierea vacanţei de iarnă acestea vor fi stinse”, a explicat Korodi Attila.

Citește și Cât costă un pahar de vin şi o gogoaşă la târgul de Crăciun din Bucureşti, organizat de Primăria Capitalei

În funcție de „notele de plată ale toamnei”, e posibil să se facă o excepție și să fie menținut iluminatul festiv în Parcul Central şi în luna ianuarie. Korodi Attila a dezvăluit că, așa cum s-a întâmplat anul trecut, în oraș vor fi amplasați doi brazi de Crăciun, respectiv în Parcul Central, unde vor avea loc majoritatea programelor festive, şi la intersecţia dintre piaţa Majlath Gustav Karoly cu strada Petofi Sandor.

Anul acesta va avea loc și un program festiv în care copiii îl vor aștepta pe Moș Nicolae, pe platoul din centrul municipiului, dar vor fi şi concerte de colinde în diferite cartiere ale oraşului. Pe fața cetății Miko vor fi proiectate desene ale copiilor din oraş, realizate special pentru perioada aşteptării Naşterii Domnului.

Pentru programele organizate de Primărie costurile se ridică la 100.000 de lei, iar primarul consideră această sumă ca fiind rezonabilă.

„O sută de mii de lei va fi costul total al programelor proiectate în perioada de Advent. Este rezonabilă (suma – n.red) şi este important ca, în toată perioada aceasta, în care oamenii aud numai de limitări, de probleme, de îngrijorări cum o să trecem de iarnă, măcar prin programele noastre să poată să iasă, să se întâlnească cu prietenii, să fie pe străzile oraşului, să aprecieze această perioadă, care este una mai specială. Aşa că nu am dorit să facem rabat de la calitatea evenimentelor. Singurul element la care a trebuit să renunţăm este patinoarul artificial pe care, efectiv, nu ni-l asumăm pentru că este imprevizibil din punct de vedere al costurilor şi costurile ar fi de sute de mii de lei”, a mai spus primarul Korodi Attila.

Citește și Ce dezastru! Târgul de Crăciun din Bucureşti, o amintire tristă a celor din anii trecuţi! Primarul Nicuşor Dan este, însă, în extaz: „M-am bucurat să văd bucureştenii veniţi la deschidere în ciuda ploii”