Toate tichetele educaționale în valoare de 500 lei pentru elevi, încărcate pe carduri. Unde și pentru ce pot fi folosiți banii

Toate tichetele educaționale distribuite până acum, în valoare de 500 de lei cu care se pot cumpăra rechizite, au fost încărcate pe carduri, a anunțat Ministerul Fondurilor Europene. 

15 feb. 2024, 08:39
Toate tichetele educaționale în valoare de 500 lei pentru elevi, încărcate pe carduri. Unde și pentru ce pot fi folosiți banii

Ministerul Fondurilor Europene a anunțat că toate cardurile educaționale în valoare de 500 de lei “raportate ca fiind distribuite până în prezent” au fost încărcate, pe 14 februarie, potrivit Edupedu.ro.

Peste 80 de mii de carduri educaționale nu fuseseră încărcate cu bani până luni, 12 februarie, din cauză că unele școli nu au bifat în aplicația SIIIR că au fost ridicate tichetele de beneficiari. În total sunt peste 485.000 de carduri distribuite și care ar trebui să fie încărcate.

Citește și: Banii pe bursele elevilor vor fi plătiți joi. Ce valoare are bursa pe care o vor primi, în premieră, elevii de clasa a V-a

“Toate cardurile educaționale, raportate ca fiind distribuite în toată țara, au fost încărcate cu sume de 500 de lei”, a transmis MIPE.

Cardurile au fost distribuite din 8 ianuarie, dar abia în data de 26 ianuarie a început și alimentarea tichetelor, așa cum a declarat atunci ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, pentru Edupedu.ro.

Luni, 12 februarie, alte 13.396 de carduri educaționale au fost distribuite inspectoratelor școlare din țară, au anunțat surse Edupedu.ro. De acolo urmează ca școlile să le ridice și apoi să le distribuie părinților. Nu este precizată o dată la care vor ajunge la părinți sau când vor fi încărcate, potrivit proceduri publicate în Monitorul Oficial în data de 10 ianuarie.

Citește și: Ligia Deca se confruntă cu „o mică revoltă” a angajaţilor din Educaţie cărora nu le-au crescut salariile: ” Va trebui să găsim o soluţie echitabilă pentru toate categoriile”

 

Ce se poate cumpăra cu tichetele educaționale

Cardurile educaționale trebuie utilizate exclusiv pentru cumpărarea de rechizite și articole de vestimentaţie necesare frecventării şcolii şi grădiniţei, potrivit OUG nr. 83/2023.

Nu sunt permise operațiuni de retragere de numerar sau preschimbare în numerar a celor 500 de lei și utilizarea lor în alte scopuri;
Pot fi folosite doar pe teritoriul României, doar în unitățile afiliate;

Nu se poate emite restul banilor în cash, la unitățile de unde se achiziționează rechizitele /articolele de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței;

Cât timp poate fi utilizată suma virată: în anul şcolar în care se acordă, pe perioada de valabilitate a tichetului social.

Cât timp este valabil tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educaţional: Tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic.

Însă, sprijinul financiar de 500 lei se acordă o singură dată pentru un întreg an școlar, într-o tranșă unică. În funcție de evoluția veniturilor familiei, cei care au dreptul la această măsură de sprijin vor încasa sumele cuvenite pe tichetele pe suport electronic emise în acest an.
Vezi aici lista magazinelor unde pot fi folosite tichetele pentru rechizite și îmbrăcăminte, pe fiecare județ

 

Conform prevederilor Ordonanței de urgență, în anul școlar 2023-2024, pentru tichetele sociale pe suport electronic sunt eligibili:

a) preșcolarii înscriși în învățământul de stat, care îndeplinesc cumulativ, următoarele criterii:

au vârsta minimă de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent (copiii pot fi înscriși la grădiniță și înainte să împlinească vârsta de 3 ani, dacă spațiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta de 3 ani).
au vârsta maximă de 6 ani, împliniți după data de 1 septembrie a anului școlar curent;
venitul lunar pe membru de familie este maximum 633 lei;
b) elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, înscriși la cursuri de zi și care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 1.500 lei.