FBI a condamnat peste 60 de deţinuţi la moarte în baza unor probe eronate

Un raport al Inspecţiei generale a Justiţiei în SUA critică deficienţele în activitatea FBI, subliniind că cel puţin 60 de deţinuţi au fost condamnaţi la moarte - dintre care trei au şi fost executaţi - pe baza unor analize ştiinţifice posibil eronate şi mărturii îndoielnice, relatează AFP.

18 iul. 2014, 05:40
FBI a condamnat peste 60 de deţinuţi la moarte în baza unor probe eronate

În 1997, un raport al OIG, Inspecţia generală a Ministerului anerican al Justiţiei, a punctat nereguli grave comise în anchete judiciare de 13 analişti de la Laboratorul FBI din Quantico, statul Virginia (în estul SUA), scrie Agerpres.

Or, 17 ani mai târziu, aceeaşi OIG acuză FBI că nu a tras învăţămintele necesare şi a tratat cu uşurinţă cazurile de pedepsire cu moartea în cei opt ani care urmaseră.

„FBI nu a luat măsuri suficiente pentru a se asigura că dosarele cu pedeapsa capitală sunt o prioritate maximă şi trebuie tratate în regim de urgenţă”, constată noul raport apărut miercuri.

Documentul arată că FBI nu a notificat la timp autorităţile locale şi apărarea că ‘condamnarea la moarte a acuzaţilor ar putea fi viciată de implicarea unuia dintre aceşti 13 analişti controversaţi.’ Procurorii nu au fost alertaţi până în urmă cu cinci ani, făcând imposibilă o revizuire a pedepselor, şi trei condamnaţi au fost executaţi, subliniază raportul fără să citeze nume.

Unul dintre aceşti trei deţinuţi, executat în Texas după patru zile de la publicarea raportului în 1997, nu ar fi riscat condamnarea la moarte fără elemente defectuoase ale actului de acuzare, potrivit concluziilor trase de procuror după execuţie.

Alt deţinut a fost declarat nevinovat după 27 de ani de la condamnarea sa şi cel puţin alte cinci verdicte au fost anulate, după constatarea unor „analize eronate şi mărturii insuficient susţinute” ale unui analist FBI

Dacă „aproape toate problemele au fost identificate”, „pentru numeroşi acuzaţi, întâzierile au fost foarte prejudiciabile şi, pentru unii, au provocat o suferinţă ireversibilă”, mai subliniază raportul. „Unii acuzaţi au aflat foarte târziu – şi poate niciodată – că condamnările lor ar putea să fi fost viciate”, potrivit unui comunicat care însoţeşte documentul.

În recomandările sale pentru Ministerul Justiţiei, OIG a listat condamnaţi – între care şi cazuri de persoane executate – ale căror dosare au fost revăzute de experţi ştiinţifici independenţi cu scopul ca autorităţile să poată reexamina documentele condamnării şi „să ia măsuri imediate pentru a se asigura ca aceşti acuzaţi să fie alertaţi că pedeapsa lor a putut fi viciată de analize şi de mărturii puţin fiabile”.