FBI: Atacatorul de la Washington rătăcea în căutarea unor persoane pe care să le împuşte

Autorul atacului armat de la Washington, care a ucis 12 persoane luni, "rătăcea" fără ţintă în clădirea Marinei în căutarea unor persoane pe care să le împuşte, a dezvăluit joi directorul FBI, James Comey, într-o primă prezentare detaliată a producerii faptelor.

RomaniaTV.net
20 sept. 2013, 15:50
FBI: Atacatorul de la Washington rătăcea în căutarea unor persoane pe care să le împuşte

Potrivit înregistrărilor video, Aaron Alexis „părea că se plimbă fără ţintă”, a declarat pentru presă noul şef al poliţiei federale americane.

După trei zile de la producerea faptelor, Comey a prezentat o primă cronologie a atacului armat, precizând că FBI încearcă „să înţeleagă mai bine modul de viaţă al atacatorului şi motivaţiile sale”.

Şeful FBI a relatat că Aaron Alexis, în vârstă de 34 de ani, a intrat luni dimineaţa, în jurul orei locale 08.00 (15.00, ora României), în clădirea 197 a US Navy, „purtând un rucsac”. Alexis „a urcat la etajul patru al clădirii, după care a mers la toaletă, de unde a ieşit fără rucsac, însă cu o puşcă Remington 870” în mâini, a spus Comey.

Fostul angajat al Marinei, Aaron Alexis, care a manifestat în trecut simptome de delir psihotic, „a ieşit din toaletă la câteva minute după ora locală 08.00 (15.00, ora României) şi a început să tragă aproape imediat”, a continuat şeful poliţiei federale americane.

„El rătăcea asemeni cuiva care urmăreşte oameni pentru a-i împuşca. A tras asupra mai multor persoane aflate la etajele patru şi trei, a coborât la parter, unde a împuşcat un gardian, căruia i-a luat arma, un pistol semiautomat Beretta, după care a continuat să hoinărească în clădire”, adăugat el.

Alexis, „nu părea să caute pe cineva anume”, a precizat directorul. „Oamenii alergau peste tot pentru a se proteja”, a subliniat el, afirmând că unii dintre ei au fost ucişi în coridor, alţii în birouri, în timp ce o persoană a murit afară, fiind „împuşcată din interiorul” clădirii.

James Comey a confirmat că tânărul suferea de „probleme mentale”, ceea ce ar putea sugera lipsa unor motivaţii clare de comitere a atacului.

„La un moment dat, nu mai avea muniţie”, pe care o purta într-un buzunar lateral de la pantoni, a spus el. „Atunci, (Alexis) a început să tragă din arma pe care a luat-o de la gardianul omorât”, a continuat şeful FBI, adăugând că „această (situaţie) a continuat până la sosirea forţelor de ordine”, care au reuşit să-l „blocheze”, iar, „după un schimb susţinut de focuri, l-au împuşcat şi, în mod evident, l-au ucis la faţa locului”.

Şeful FBI nu a putut spune cu exactitate cât timp forţele de ordine l-au „izolat şi blocat” pe atacator, dar a estimat că „puţin peste o jumătate de oră”, adică timpul scurs între primul apel al forţelor de securitate şi momentul în care atacatorul a fost ucis.

Comey nu a precizat câte gloanţe l-au ucis pe atacator şi nici dacă el a fost împuşcat de către unul sau mai mulţi poliţişti.

El a respins ipoteza unui complot, după ce anchetatorii s-au întrebat dacă ar fi existat şi alţi trăgători în momentul producerii atacului armat. „A existat multă confuzie deoarece numeroase persoane bine intenţionate se îndreptau grăbite cu arme spre direcţia din care se auzeau împuşcături”, a precizat Comey.