FBI, implicat în arestarea unui vasluian care era spion CIA în Irak. Bărbatul va fi expulzat în SUA de către Curtea de Apel Iaşi

Caz inedit ajuns pe masa judecatorilor de la Curtea de Apel Iasi in urma cu doua zile. Emil Daniel Popescu, de 49 ani, a fost adus in fata judecatorilor pentru a fi pus in executare un mandat international de arestare. Acest mandat a fost emis de autoritatile din Statele Unite ale Americii, pe data de 30 martie 2017.

RomaniaTV.net
26 mai 2017, 08:29
FBI, implicat în arestarea unui vasluian care era spion CIA în Irak. Bărbatul va fi expulzat în SUA de către Curtea de Apel Iaşi

Emil Daniel Popescu a fost ridicat din apartamentul lui in care locuia in municipiul Vaslui in urma cu cateva zile. Nu se astepta nicio secunda la o asemenea miscare din partea autoritatilor. Politistii i-au explicat ca trebuie sa-l duca la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Iasi acolo unde va trebui sa discute cu un procuror. 

Astfel, barbatul a aflat ca este cercetat in SUA pentru conspiratie la incalcarea Legii privind mita. Aceasta lege de combatere a fenomenului coruptiei este cunoscuta la americani sub denumirea de Legea Anti-Kickback. Denumirea se refara la mita sau plata ilegala oferita unui cumparator organizational pentru a incheia o afacere in mod normal. 

De asemenea, in aceasta lege intra si mita care se da ca procent din comisionul agentului de vanzari pentru produsul vandut. Dupa ce a fost adus in fata procurorului, a fost trimis in fata instantei de judecata pentru a se decide asupra cereririi de arestare provizorii si asupra arestarii preventive.

Extradarea a fost ceruta de catre Departamentul de Justitie al Statelor Unite ale Americii pe data de 12 mai 2017. Cererea a fost trimisa catre Ministerul Justitiei din Romania dupa care a fost expediata la Iasi pentru a fi pusa in executare. Urmeaza ca barbatul sa fie judecat la Tribunalul Districtual al Statelor Unite pentru Districtul de Est Virginia.

„Dispune arestarea provizorie, în caz de urgenta, a persoanei extradabile Popescu Emil Daniel, aflata în stare de retinere în C.R.A.P. din cadrul I.P.J. Iasi, în vederea extradarii, în baza cererii de arestare provizorie, în vederea extradarii, formulata de Departamentul de Justitie al Statelor Unite Ale Americii, Sectia Penala – Biroul Afacerilor Internationale, din data de 12 mai 2017, cu numarul de referinta 95-100-25718, transmisa la data de 22 mai 2017 prin intermediul Ministerului Justitiei din România, sub nr.45160/2017, în baza mandatului de arestare emis la data de 30 martie 2017 de Tribunalul Districtual al Statelor Unite pentru Districtul de Est Virginia, prin judecator magistrat Ivan D.Davis, în dosarul cu numar de referinta 1:17CR052, în vederea cercetarii penale pentru comiterea infractiunii de conspiratie la încalcarea Legii privind mita (Legea Anti-Kickback), prevazuta de Titlul 18, §371 din Codul penal al S.U.A., pe o durata de 30 zile, cu începere de la 24 mai 2017 si pâna la 22 iunie 2017, inclusiv”, se arata in decizia instantei de judecata. 

In cererea trimisa catre autoritatile judiciare din Romania, se arata ca romanul ar fi fost implicat in mituirea unor functionari ai guvernului american. Emil Popescu a lucrat in ultimii ani la o firma irakiana. Aceasta firma se ocupa de afacerile unei firme americane. In actele oficiale nu este mentionata calitatea pe care o avea barbatul in cadrul acestei firme. 

A incheiat o intelegere cu alte doua persoane pentru a mitui doi angajati ai unui contractor guvernamental al Statelor Unite al Americii in scopul de a influenta in mod favorabil incheierea unui subcontract de inchiriere (contract de lease) a unei proprietati imobiliare care sa aduca beneficii substantiale contractorului irakian. Proprietatea respectiva fusese deja inchiriata la o alta firma cu suma de 124.000 USD pe luna, dar chiriasul a fost determinat sa paraseasca imobilul astfel incat acesta sa fie disponibil pentru contractorul guvernamental al SUA in schimbul unei sume mult mai ridicate, de 665.000 USD pe luna„, se arata in cererea formulata de autoritatile din SUA. 

Numitul Popescu Emil Daniel a reprezentat firma irakiana in cadrul negocierilor cu contractorul guvernamental si in baza unei intelegeri, in schimbul sumei de 10.000 USD in numerar, timp de 7 luni, si cat a mai lucrat pentru firma irakiana a fost platit cu sute de mii de euro de dolari. De asemenea, numitul Popescu Emil Daniel a participat la efectuarea de plati catre cei doi angajati ai contractorului guvernamental american al SUA care au influentat decizia de inchiriere a unei proprietati de la firma irakiana. A facilitat alte plati in numerar catre doi contractori guvernamentali ai Statelor Unite ale Americii in schimbul exercitarii influentei ca sa se acorde un subcontract angajatorului lui Popescu”, au completat americanii. 

Potrivit bzi.ro, Emil Popescu a fost militar de cariera in Romania. A plecat in Irak si a lucrat acolo pentru firme subordonate Guvernului. Este un om foarte bine pregatit. Lucra la o firma de paza si trebuia sa aiba grija de constructia unor baze militare americane in Irak. Interesele imobiliare in aceasta zona sunt uriase, iar investitiile americane acolo sunt enorme. La un moment dat le-a spus apropiatilor ca lucreaza pentru serviciile secrete americane, lucru pe care l-ar fi spus si in sala de judecata in urma cu doua zile. 

In realitate, misiunea lui in Irak era una mult mai ascunsa decat se vedea la prima vedere. Din momentul in care a revenit in Romania a fost monitorizat de FBI. Acest fapt reiese din adresele trimise de autoritatile americane catre cele din Romania. Se arata ca se impune arestarea de urgenta a acestuia pentru ca urmeaza sa plece din tara. Acesta urma sa plece in Afganistan, tot pentru a efectua misiuni speciale pentru Agentia Centrala de Informatii (CIA), serviciul de informatii extern al SUA.