„Febra pâinii” zguduie Europa. Preţurile au crescut vertiginos, în Ungaria cu până la 66 la sută

Din cauza războiului din Ucraina, prețurile pâinii în ţările Uniunii Europene au crescut vertiginos luna trecută, cu o medie de 18 la sută faţă de aceeaşi perioadă din 2021.

20 sept. 2022, 14:51
„Febra pâinii” zguduie Europa. Preţurile au crescut vertiginos, în Ungaria cu până la 66 la sută

Acesta este cel mai înalt nivel de când Eurostat publică date (din 2017). Anul trecut, în această perioadă, prețul mediu al pâinii în Uniune a fost „doar” cu 3% mai mare față de august 2020.

Conflictul dintre Rusia și Ucraina – două ţări care sunt mari exportatori de cereale – a împiedicat exporturile, ducând la blocarea porturilor de la Marea Neagră. În plus, Rusia a pierdut accesul la porturile de la Marea Baltică prin care exporta amoniac, un ingredient cheie pentru producția de îngrășăminte. Acestea au fost urmate de o creștere puternică a prețurilor cerealelor pe piețele mondiale, iar țările UE resimt din greu consecințele.

Astfel, comparativ cu august trecut, prețul pâinii a crescut cel mai mult în Ungaria, cu până la 66 la sută. Urmează Lituania cu 33 la sută, și Estonia și Slovacia cu 32 la sută.

Citeşte şi Cum arată şi ce gust are pâinea din făină de greieri. Primele franzele din România care conţin acest ingredient, produse la Iaşi

Croația este, de asemenea, aproape de ele, prețul pâinii în luna august a acestui an fiind aici cu 31 la sută mai mare față de aceeași lună din 2021. Eurostat raportează în continuare că o creștere semnificativă a prețului – de 30 la sută – se resimte și în Polonia și Letonia.

Creșterea prețului pâinii în Germania și Slovenia este cea mai apropiată de media din Uniune, mai arată datele. Cel mai mic salt a fost înregistrat în Franța (8%), în Țările de Jos și Luxemburg (10%).

Preţul pâinii în România a fost cu 25,2% mai mare în luna august 2022 decât în luna august 2021, aceasta fiind a zecea creştere înregistrată în rândul celor 27 de state membre UE.

Eurostat spune că pâinea, legumele şi carnea, alimentele în general au devenit mai scumpe, o creştere deosebită fiind înregistrată la uleiul de gătit şi grăsimi.

Citeşte şi Alimentele de bază devin produse de lux! O sticlă de ulei ar putea ajunge la 20 de lei, iar pâinea s-ar putea scumpi cu 10% până în toamnă