Cum arată şi ce gust are pâinea din făină de greieri. Primele franzele din România care conţin acest ingredient, produse la Iaşi

Produsele alimentare care conţin insecte vor începe să intre, uşor-uşor, şi pe piaţa din România. Încă din primăvara anului trecut, într-o vreme în care, în România, nu se discuta atât de mult despre înlocuirea cărnii cu insectele, studenţii de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară de la Iaşi au produs prima pâine din făină de greieri.

12 sept. 2022, 09:41
Cum arată şi ce gust are pâinea din făină de greieri. Primele franzele din România care conţin acest ingredient, produse la Iaşi

Prima pâine din făină de greieri este, deocamdată, în faza de testare. Producătorii dau asigurări că gustul pâinii din făină de greieri nu diferă cu nimic de gustul celei din făină de grâu. În schimb, spun ei, este mult mai hrănitoare decât pâinea din făină de grâu. Şi asta întrucât 70% din greier reprezintă proteine şi vitamine.

Aproximativ 70 de greieri sunt folosiţi la o franzelă

Pâinea din făină de greier este reprezentată de un produs obţinut din făină albă de grâu prin utilizarea unui adaos de făină de greier într-un procent de 3% alături de maia naturală obţinută din fermentaţie naturală din fructe. Şi bineînţeles apă şi sare. Făina de greier nu conţine gluten, iar în combinaţie cu unele materii prime din aceeaşi categorie ar putea fi consumată de persoanele care au intoleranţă la gluten.

Punctul de plecare al acestei idei a fost în 2011 când am participat împreună cu unii cercetători din Italia la determinarea conţinutului de proteine şi aminoacizi din unele insecte. Acum am observat că greierii au un gust neutru.  Din punct de vedere nutritiv, acest produs este îmbunătățit în ceea ce privește conținutul în proteine, vitamina B12, fier și fibre. Pentru populație nu va fi disponibilă, deocamdată.

Citeste si Imagini incredibile surprinse la Etno TV! Dana Chera și Petre Daea au mâncat greieri în direct: ”Eu l-am lăsat doar în măsea!”

Greierii, bogaţi în proteine asemeni peştelui, cărnii, lactatelor sau ouălor

Ne aflăm în faza de testare. Am produs această pâine în premieră și are un gust foarte bun. Acest produs poate reprezenta o soluție pentru alimentația planetei în viitor, având în vedere că proteina prezentă în făina de greieri este completă, la fel cum se găsește în pește, carne, produse lactate, ouă, deoarece conține toți aminoacizii esențiali

”, spune Otilia Murariu, şef lucrări, doctor la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Iaşi.

Deocamdată, pâinea din făină de greieri nu a intrat încă pe piaţă. Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a decis, încă din ianuarie 2021, că viermele de făină este sigur pentru consumul uman.

Citeste si Comisia Europeană a aprobat greierii ca hrană. După viermele galben uscat şi lăcustă este a treia insectă acceptată ca hrană în UE