Federaţia Asociaţiilor de Părinţi: BAREMUL evaluării la limba româna a fost stabilit CORECT

EVALUARE NAŢIONALĂ 2012. Federaţia Asociaţiilor de Părinţi afirmă că baremul probei de limba română a Evaluării Naţionale a fost corect stabilit şi că nu susţine petiţia online cu privire la subiectul care a generat controverse.

RomaniaTV.net
26 iun. 2012, 18:21
Federaţia Asociaţiilor de Părinţi: BAREMUL evaluării la limba româna a fost stabilit CORECT

Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar nu susţine petiţia online cu privire la subiectele pentru disciplina Limba şi Literatura Română – Evaluarea Naţională 2012, se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi seară.

Reprezentanţii federaţiei susţin că, după consultările avute pe tema subiectului, s-a stabilit că baremul a fost corect stabilit, „nu există nimic interpretabil la nivelul programei clasei a VIII-a”, iar luarea în considerare a răspunsurilor greşite ar putea fi o măsură incorectă faţă de elevii care au răspuns corect.

„Am primit multe telefoane cu privire la acest subiect de la părinţii elevilor care au sustinut proba, dar, cu toată părerea de rău, nu putem susţine luarea în considerare a unor răspunsuri eronate”, mai precizează reprezentanţii federaţiei.

CITEŞTE ŞI EVALUARE NAŢIONALĂ 2012. Baremul la limba română NU se va revizui

Potrivit sursei citate, pentru subiectul II proba A, textul a fost „destul de greu, cu multe neologisme”, însă acest lucru nu a fost decis pentru a pune în dificultate copiii, deoarece puteau fi extrase informaţiile „la simpla citire a textului”, iar baremul nu poate fi modificat în funcţie de răspunsurile date.

Membrii Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi precizează şi că mai mulţi profesori nu au reuşit să dea răspunsul corect cu privire la tipul propoziţiei subordonate.

„Este ingrijorător faptul că o bună parte a cadrelor didactice de specialitate nu au reuşit să trateze corect răspunsul cu privire la tipul propoziţiei subordonate, ridicând semne de întrebare cu privire la corectitudinea rezolvării cerinţei şi, mai ales, a baremului aferent probei”, se mai arată în comunicat.

Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a declarat, marţi, că lucrările la proba de limba română din cadrul evaluării naţionale sunt corectate în baza baremului deja stabilit, deşi unul dintre subiecte a fost „ambiguu” şi a generat controverse.

Pop a mai spus, legat de subiectul respectiv, că Ministerul Educaţiei a cerut părerea mai multor specialişti, inclusiv de la Academia Română, iar „90 la sută” dintre aceştia s-ar fi pronunţat în favoarea rezolvării prevăzute în barem.

„Subiectele au fost finalizate în martie, după ce la ele s-a lucrat timp de şase luni”, a mai spus ministrul.

În acelaşi context, Pop a afirmat că subiectul controversat demonstrează că programa şcolară este deficitară şi trebuie modificată. „În doi ani de zile, la Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei s-a scris o singură programă, cea pentru clasa pregătitoare. (…) Institutul va avea un nou director. Actualul director a intrat în concediu fără plată”, a mai spus Pop.

Liviu Pop a ţinut totodată să-i asigure pe părinţi că toţi elevii de clasa a VIII-a vor fi înscrişi la liceu. „Sunt 200.000 de locuri disponibile în clasa a IX-a, iar la evaluare nu s-au prezentat 20% dintre elevi”, a precizat demnitarul.

La subiectul II al probei de luni, elevii au trebuit să spună, printre altele, felul propoziţiei subordonate (atributivă, predicatică sau subiectivă) din fraza „Ceea ce mă jenează este dificultatea răsfoirii”.

Această cerinţă a împărţit elevii şi părinţii în două tabere, unii susţinând că răspunsul corect este subiectivă, iar ceilalţi, predicativă.

Mai mulţi părinţi s-au adunat, marţi dimineaţă, în faţa Ministerului Educaţiei, nemulţumiţi de această cerinţă de la proba de limba română a evaluării naţionale.