Federaţia Europeană a Jurnaliştilor: Am denunţat în Consiliul Europei proiectul de lege privind insolvenţa TVR

Proiectul de lege privind insolvența TVR a fost denunțat de Federația Europeană a Jurnaliștilor (FEJ) în Consiliul Europei, iar Guvernul României va trebui să dea explicații, potrivit secretarului general al FEJ, Ricardo Gutierrez.

21 mart. 2016, 10:59
Federaţia Europeană a Jurnaliştilor: Am denunţat în Consiliul Europei proiectul de lege privind insolvenţa TVR

„Sentimentul nostru este că există o dorință de a distruge serviciul public de audio vizual din România. Cei care lucrează în aceste instituții nu trebuie să plătească prețul unei gestiuni haotice. Puteți să contați pe noi (Federația Europeană a Jurnaliștilor — n. r.) că vom face toate demersurile în cadrul european pentru a vă sprijini. Am sesizat, în legătură cu această problemă, Confederația Europeană a Sindicatelor și Comisia de dialog social din domeniul audiovizual din cadrul Comisiei Europene. Am denunțat, deja, proiectul de lege în ceea ce privește insolvența în Consiliul Europei și am început discuțiile cu EBU (European Broadcasting Union — n. r). Cele 47 de țări din Consiliul Europei au fost informate de FEJ în legătură cu amenințarea care planează asupra serviciului audio vizual din România prin această lege a insolvenței. Secretarul general al Consiliului Europei va cere explicații oficiale ambasadorului României la Consiliul Europei. Guvernul român va trebui să dea explicații”, a declarat Ricardo Gutierrez, conform unui comunicat al MediaSind.

Preşedintele Senatului: Am strâns semnăturile pentru proiectul privind insolvenţa TVR

Aflat în vizită în România, secretarul general al Federației Europene a Jurnaliștilor a avut, la sediul TVR, o întâlnire cu salariații și reprezentanții sindicatelor din Societatea Română de Televiziune, afiliați la FAIR-MediaSind. Cu acest prilej, Ricardo Gutierrez a dat asigurări ferme că Federația Europenă a Jurnaliștilor va sprijini, în continuare, toate demersurile organizațiilor sindicale întreprinse în vederea respingerii tentativei președintelui Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu, de a introduce Televiziunea Națională în insolvență, acțiune care va afecta independența instituției publice și care va conduce la cenzură.

„Nu ne confruntăm cu astfel de situații pentru prima dată. La fel s-a întâmplat acum trei ani, când a fost închisă televiziunea publică din Grecia. FEJ a susținut televiziunea greacă. Aceasta a fost redeschisă, iar personalul a fost reangajat. Suntem aici pentru a-i reaminti Guvernului român care îi sunt obligațiile. Pluralismul în mass-media este o obligație într-o democrație, într-un stat. Este o obligație scrisă în Convenția Drepturilor Omului. Concret, statele membre ale Uniunii Europene au obligația să asigure un serviciu public audiovizual sustenabil din punct de vedere financiar, care să fie independent față de puterea politică și care să reflecte ansamblul opiniei publice în mod pluralist. Sentimentul nostru este că Guvernul Român nu face, cel puțin până acum, ceea ce trebuie, pentru a garanta atât suportul financiar al acestui serviciu, cât și independența sa. De aceea sunt aici, ca să vă aduc mesajul nostru de susținere. Dacă FAIR-MediaSind face toate demersurile necesare la nivel național, contați pe faptul că noi că o să vă ajutăm la nivel internațional”, a precizat secretarul general al FEJ.

Reprezentanții FAIR-MediaSind menționează, în comunicat, că, dat fiind pericolul care planează asupra SRTV, federația, în calitate de membru cu drepturi depline al Federației Europene a Jurnaliștilor „ia în calcul, cu sprijinul partenerilor internaționali, depunerea unei plângeri la Comisia de Petiții a Parlamentului European privind declanșarea procedurii de infringement pentru nerespectarea Directivelor UE și a Tratatului de Aderare”.

La finele săptămânii trecute, a fost depusă în Parlament propunerea legislativă referitoare la intrarea în insolvență a televiziunii publice, inițiată de președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

Potrivit propunerii legislative pentru completarea art. 27 din Legea nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea SRR și SRTV, prin derogare de la legea insolvenței, cele două societăți nu pot intra în faliment, iar Consiliul de Administrație al instituției vizate îl desemnează administrator special pe președinte-director general.

Tăriceanu propune în inițiativa sa ca intrarea în insolvență să se decidă cu votul majorității membrilor CA, care vor formula cererea de deschidere a acestei proceduri.