Felipe de Asturias, viitorul suveran spaniol, va domni ca FELIPE al VI-lea. A fost în ROMÂNIA de DOUĂ ori

Felipe, cel de-al treilea copil al regelui Juan Carlosşi al reginei Sofia şi cel care va deveni regele Spaniei după ce tatăl său, regele Juan Carlos, a anunţat că va abdica în favoarea sa, s-a născut la Madrid, la 30 ianuarie 1968. Felipe a venit în vizită în România în două rânduri şi a avut întrevederi cu oficialităţi române de rang înalt.

RomaniaTV.net
02 iun. 2014, 10:00

La vârsta de nouă ani, Felipe a fost numit Principe de Asturias. După absolvirea liceului în Canada, Felipe urmează cursurile şcolii militare, apoi studii de drept la Universitatea din Madrid, urmate de cursuri postuniversitare în domeniul relaţiilor internaţionale la Universitatea Georgetown din Washington.

Este, din decembrie 2000, comandantul trupelor terestre, aeriene şi căpitan de corvetă în marina spaniolă. Din 1996, reprezintă Spania la ceremoniile de învestire a şefilor de stat sau de guvern din America Latină şi efectuează în mod regulat călătorii oficiale în străinătate.

Prezidează o fundaţie care îi poartă numele şi care acordă premii cu prestigiu internaţional. Iubitor de sport – a făcut parte din echipa spaniolă de yahting la Jocurile Olimpice de la Barcelona din 1992, amator de fotbal -, prinţul este cunoscut şi pentru interesul deosebit acordat ecologiei, prezentând chiar, cu câţiva ani în urmă, o emisiune televizată despre protecţia faunei din ţara sa.

Dinastia de Bourbon

Moştenitorul coroanei Spaniei, Felipe de Borbon y Grecia, prinţ de Asturias s-a căsătorit, la 22 mai 2004, cu ziarista Letizia Ortiz Rocasolano, la Catedrala Almudena din Madrid.

Pe 31 octombrie 2005, principesa Letizia a născut primul copil al cuplului, pe Leonor. Leonor are titlul de Infantă, Principesă de Asturias, Viana şi Gerona, cu rang de Alteţă regală.

Citeşte şi Felipe şi Letizia de Bourbon au probleme în mariaj: Îşi oferă reciproc mai multă LIBERTATE

La 29 aprilie 2007, s-a născut al doilea copil al cuplului, Sofia. Are titlul de Infantă, Principesă de Asturias, Viana şi Gerona, cu rang de Alteţă regală. Ea este a doua în ordinea succesiunii la tron, după tatăl său.

Dinastia de Bourbon a Spaniei, din care face parte şi prinţul moştenitor, Felipe, a intrat în istoria acestei ţări la începutul secolului XVIII-lea, când la tron a venit Filip V (1700-1724, prima dată, 1724-1746, a doua oară, în perioada ianuarie-august 1724 a domnit fiul său, Ludovic I, care a murit după câteva luni de domnie).

Felipe şi tatăl său, Juan Carlos, al zecelea suveran al dinastiei, sunt descendenţii direcţi ai primului rege din dinastia Bourbon, Filip V (1700-1724), duce de Anjou şi nepot al regelui Franţei, Luis XIV.

Prinţul moştenitor Felipe de Asturias a fost în România de două ori

Astfel, în perioada 27-29 iulie 2009, Prinţul Felipe şi Prinţesa Letizia ai Spaniei au efectuat o vizită oficială de trei zile în ţara noastră, pe parcursul căreia s-au întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc şi cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Mircea Geoană şi Roberta Anastase.

La 9 mai 2012, Prinţul Felipe de Asturias, moştenitorul coroanei spaniole, a venit la Bucureşti, unde a luat parte, pe Arena Naţională, la finala UEFA Europa League, partidă disputată între echipele spaniole Atlético Madrid şi Athletic Club Bilbao.