Felul în care Japonia a controlat epidemia de COVID 19 fără măsura izolării generale obligatorii

Japonia a fost printre primele ţări în care a ajuns epidemia de coronavirus, primele cazuri fiind semnalate la doar câteva zile după ce China a avertizat asupra răspândirii rapide a virusului.
Romania TV
26 mart. 2020, 15:09
Felul în care Japonia a controlat epidemia de COVID 19 fără măsura izolării generale obligatorii

Potrivit statisticilor Băncii Mondiale, populația Japoniei de peste 65 de ani reprezintă un procent de 28%, cel mai ridicat din lume, depășind chiar Italia, ceea ce o face vulnerabilă la epidemie, transmite BBC, citat de Stirileprotv.ro.

Totodată, japonezii au un consum ridicat de tutun, ceea ce nu ajută la combaterea bolilor respiratorii. Iar orașele sunt cunoscute pentru densitatea mare a populației.

Cel mai curios aspect în cazul Japoniei este că, în ciuda tuturor celor de mai sus, guvernul nu a decretat blocarea regiunilor sale sau izolarea obligatorie a cetățenilor pentru a opri răspândirea virusului.

Dincolo de anularea unor evenimente sportive și închiderea școlilor, japonezii își continuă viața mai mult sau mai puțin normal. Acest lucru a fost evident weekendul trecut (22 martie), când mii de cetățeni s-au adunat pe străzi și parcuri pentru a admira faimoasele flori de cireș.

Guvernatorul de la Tokyo, Yuriko Koike, a precizat că interzicerea acestui obicei de primăvară este ca „îndepărtarea îmbrățișărilor de la italieni”.

Japonia este una dintre țările cel mai puțin afectate de noul coronavirus. Până miercuri, 25 martie, a avut 1.193 de cazuri confirmate cu COVID – 19 și 43 de morți. Aceste date o situează cu mult sub alte țări, cum ar fi China (unde există peste 81.000 de cazuri și 3.200 de decese), Italia (69.000 de cazuri și peste 6.800 de decese) sau Spania (cu peste 47.000 de cazuri și 3.400 de morți).

De asemenea, este departe de cifrele descurajatoare ale unor țări precum Statele Unite, Iran, Franța sau Regatul Unit.

Argumente și explicații
Japonezii au fost foarte eficienți în găsirea grupurilor care transmiteau infecția. Acest lucru este explicat pentru BBC Mundo de Kenji Shibuya, directorul Institute of Population Health.

„Japonia a înregistrat un mare succes în a opri răspândirea COVID – 19 prin vizarea grupurilor de focare, adică a persoanelor care infectează alte persoane. Au fost testate și izolate”, a zis el. Shibuya declară că această strategie de urmărire a persoanelor infectate este cea mai importantă atunci când vine vorba de stoparea răspândirii unui virus.

Citeşte şi: COVID-19. Spania a trecut de 4.000 de morţi. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 655 de decese

„Singura modalitate de a face față oricărei pandemii este să testezi și să izolezi. Și multe țări nu au ascultat acest lucru. În Japonia, ei sunt disperați să urmărească persoanele infectate. Și se descurcă bine în acest sens”, a spus el.

Dar cercetătorul constată că, dincolo de aceste grupuri, nu se fac toate testele care trebuie făcute. În consecință, acest lucru ar putea duce la o creștere drastică a cazurilor pozitive.

„Numărul testelor din Japonia este mai mic decât alte țări. Iar îngrijorarea mea este că există un grup de persoane infectate, fără simptome, care nu au fost detectate, pe lângă cazurile importate. Dacă ar fi așa, mă tem că ar putea exista o explozie în focar”, a mai declarat expertul citat de BBC MUNDO.

Un alt argument care poate explica succesul Japoniei este distanțarea socială, care era deja bine stabilită în cultura locală, chiar înainte de declanșarea focarului de coronavirus.

O opinie similară o are Kenji Shibuya, care subliniază că „tendința japoneză pentru igienă” și alte lucruri culturale, cum ar fi „evitarea îmbrățișărilor” ar putea duce la o mai puțină răspândire.

Cu toate acestea, unii cercetători se îndoiesc că distanțarea socială este o măsură care face diferența în raport cu alte țări. „În Marea Britanie, oamenii au început să se distanțeze, să lucreze de acasă și să poarte o mască. Și cazurile sunt în continuă creștere”, explică ei.

„Prin urmare, adevărul este că nu știm în ce măsură distanțarea socială ajută în cazul particular al Japoniei”, adaugă cercetătorii.

În orice caz, decizia Guvernului de a închide școlile și de a suspenda evenimente masive a contribuit masiv la controlul răspândirii COVID – 19. Totuși, acest lucru s-ar putea schimba. Guvernul a anunțat că va redeschide școlile în aprilie.

Citeşte şi: China se teme să nu se confrunte cu un al doilea focar de coronavirus. 14% dintre pacienţii vindecaţi au fost testaţi din nou pozitiv

DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Orașul nu foarte îndepărtat de graniță care se umple de români vara și în fiecare weekend al anului. E mereu sold out pe booking la cazare pentru că prețurile sunt mici și a doua limbă vorbită este româna
Capital.ro
Elena Udrea, în lacrimi de fericire. A fost răzbunată. A primit după gratii vestea bombă!
Playtech.ro
Vară deşertică în România. Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni îngrijorează meteorologii
DailyBusiness
Pensiile românilor în pericol. Angajații din casele de pensii au declanșat un protest în urma măsurilor fiscale luate de Ilie Bolojan
Adevarul
Dezvăluiri din dosarul generalilor Coldea și Dumbravǎ: acuzații de filaj la avocați, afaceriști si magistrați. Cine e Sorin Georgescu
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Românii nu vor mai primi aceste telefoane. S-a dat lege!
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Cod portocaliu de caniculă în peste jumătate din România! Temperaturile maxime ating 40 de grade Celsius în următoarele zile
Cancan.ro
Nicușor Dan, mai bogat cu 12 milioane de euro! Banii urmează să îi fie virați pe card
Playsport.ro
O nouă meserie a apărut, iar firmele sunt disperate să-i angajeze: „Sunt plătit să repar toată ziua greșelile făcute de...
Capital.ro
Victorie pentru Elena Udrea! Judecătorii au luat decizia: Faptele au fost...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Irina Columbeanu își schimbă viața! Fiica lui Irinel Columbeanu pleacă din Malibu și nu va mai locui cu Monica Gabor
MediaFlux
Altă moarte suspectă la Moscova. Vicepreședintele companiei Transneft a murit în urma unei căderi de la fereastră
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
România arde, iar în trei țări se moare de frig! Temperaturile extrem de scăzute au dus la moartea a zeci de persoane