Femeia care a rupt bujori de munte riscă o amendă de până la 5.000 de lei. „Dacă o identificăm, o şi amendăm”

Femeia care a rupt o tufă de bujori de munte poate fi amendată în baza fotografiei în care a fost surprinsă, a declarat Iulian Stana, secretar de stat în Ministerul Mediului. Dacă va fi identificată, ea riscă o amendă de până la 5.000 de lei.

RomaniaTV.net
01 iul. 2020, 09:57
Femeia care a rupt bujori de munte riscă o amendă de până la 5.000 de lei. „Dacă o identificăm, o şi amendăm”

Secretarul de stat în Ministerul Mediului a precizat că „acest tip de incidente se întâmplă, oamenii nu conștientizează sau nu îi interesează că rup o plantă protejată de lege”.

„Sunt amenzi între 3.000 și 5000 de lei. Încercăm să identificăm persoana respectivă. E vorba de un prejudiciu.

Persoana poate fi amendată în baza fotografiei, am început demersurile de identificare, dacă o identificăm, o și amendăm.

Nu e un caz unic, pe rețele de socializare ni s-a atras atenția că mulți turiști și în vârful muntelui fac asta”, a declarat Iulian Stana, conform Digi24.

Reprezentantul Ministerului Mediuluia explicat că aceste fapte sunt comise foarte uşor deoarece verificările nu pot cuprinde întreaga suprafață a unei arii protejate care poate ajunge până la 70.000 de hectare, cu acces din mai multe părți.

Iulian Stan a făcut un apel la cei care observă persoane care fac astfel de fapte, să le sesizeze pentru ca vinovaţii să fie pedepsiţi.

Bujorul de munte este o specie protejată în România, iar apariţia acestor superbe flori este foarte rară.

Salvamont Argeş a postat pe Facebook, în urmă cu trei zile, un mesaj foarte dur la adresa femeii fotografiate cu bujorii de munte.

Gest SCANDALOS în Argeş. O femeie a smuls o tufă de bujori de munte – specie protejată. „Tufele distruse de biped au 30 de ani”