RĂZBOI în Afganistan: talibanii au cucerit opt capitale regionale

Forţele de securitate afgane s-au retras marţi dintr-o altă capitală provincială din Afganistan fără a opune rezistenţă talibanilor.

10 aug. 2021, 22:32
RĂZBOI în Afganistan: talibanii au cucerit opt capitale regionale

RĂZBOI în Afganistan: Forţele de securitate afgane s-au retras marţi dintr-o altă capitală provincială din Afganistan fără a opune rezistenţă talibanilor, care a devenit astfel a opta care a căzut în mâinile insurgenţilor în nici o săptămână, relatează dpa.

Principalele clădiri ale guvernului din oraşul Pul-e Khumeri, din provincia Baghlan, au fost ocupate de luptători talibani, au declarat consilierii provinciali Firuzuddin Aimaq, Bismillah Atash şi Zarif Zarif pentru dpa.
Forţele guvernamentale s-au retras în zona Kilagay, din districtul Doshi, unde este situată o altă brigadă a armatei, au precizat consilierii citaţi.

Stare de urgenţă pe timpul nopţii în Afganistan

Consilierul Aimaq a spus că un număr de oficiali, printre care şi şeful poliţiei provinciale, au plecat din oraş în urmă cu două săptămâni pentru a-i ataca pe talibanii dintr-o altă zonă, dar decizia a afectat moralul forţelor care au rămas în oraş.

În oraşul Pul-e Khumeri s-au dat lupte dure în ultimele trei luni, potrivit consilierului provincial Bismillah Atash.

Cu o populaţie estimată de aproape 250.000 de oameni, oraşul strategic Pul-e Khumeri se află de-a lungul autostrăzii care leagă Kabul şi Mazar-e Sharif.

Atentat în Afganistan, zece morţi de la organizaţia caritabilă promovată de Prinţesa Diana. Statul Islamic a revendicat atacul
RĂZBOI în Afganistan: Capitala provinciei Baghlan a căzut la doar câteva ore după ce talibanii au preluat controlul provinciei Farah în vestul ţării.

Tot marţi, talibanii s-au apropiat de Mazar-e Sharif, capitala provinciei nordice Balkh, au declarat oficiali locali, potrivit cărora situaţia securităţii s-a deteriorat în jurul Mazar-e Sharif, al patrulea cel mai mare oraş din Afganistan, cu o populaţie de peste o jumătate de milion de locuitori.