Femeia-gladiator: O statuie romană arată o luptătoare cu sânii goi FOTO

O statuie romană, descoperită într-un muzeu din Germania, înfăţişează o femeie gladiator, care poartă doar o bucată de pânză în jurul şoldurilor, având sânii goi, şi ţine în mână o sabie scurtă, pentru a saluta mulţimea.

RomaniaTV.net
19 apr. 2012, 14:53

Din poziţia sa reiese că era o învingătoare, iar detaliile statuii sugerează că este vorba despre o femeie reală, care a luptat în arenele romane.

Statuia a fost studiată cu atenţie până acum, iar experţii au ajuns recent la concluzia că este vorba despre o „gladiatoare” şi nu despre o ateltă.

Într-un interviu pentru LiveScience, Anne McCullough, asistent profesor la Departamentul de Greacă şi Latină de la Universitatea din Ohio spune că femeii îi lipsesc casca şi armura specială a gladiatorilor, însă este posibil ca această să le fi scos după bătălie.

Până acum, au fost descoperite puţine statui ale femeilor gladiator, întrucât împăratul Septimus a interzis participarea femeilor la lupte, în anul 200 d.Hr. Înaintea acestei date, femeile slave, capturate, erau obligate şi ele să lupte. Mai există o singură dovadă vizuală a femeilor gladiator din antica Romă: o sculptură în basorelief din Halicarnassus, aflată acum în British Museum, ce arată două femei gladiator în timp ce se bat.

Statuia, veche de circa 2.000 de ani, se află acum în Museum für Kunst und Gewerbein din Hamburg, Germania.