Femeile din UE câştigă în medie cu 13% mai puţin decât bărbaţii la aceeaşi muncă

Deputaţii europeni au adoptat o directivă pentru egalizarea salariilor între sexe. Aceasta va adăuga o nouă obligaţie pentru companii de a dezvălui cât câştigă angajaţii lor. Dacă diferenţa dintre bărbaţi şi femei depăşeşte cinci la sută, societatea trebuie să intervină.
Alina Costache
14 nov. 2023, 18:34
Femeile din UE câştigă în medie cu 13% mai puţin decât bărbaţii la aceeaşi muncă
Femeile au auuns să se bată pe această meserie de bărbaţi! Salarii de 10.000 de lei pe lună!

Femeile din UE câştigă în medie cu 13% mai puţin decât bărbaţii la aceeaşi muncă, în pofida egalităţii salariale care face parte din legislaţia blocului comunitar, a anunţat marţi Comisia Europeană, transmite Reuters.

„Salarizare egală pentru aceeaşi muncă sau muncă de valoare egală este unul din principiile fondatoare ale UE, formulat în Tratatul de la Roma din 1957. Încă stagnează progresele în eliminarea diferenţei de remunerare între femei şi bărbaţi în acest an şi au încetinit de-a lungul anilor”, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Pentru rezolvarea acestei probleme, Comisia Europeană a emis Directiva privind transparenţa salarială, care a intrat în vigoare în iunie.

Directiva stabileşte cadrul aplicării ideii „muncă de valoare egală” şi criterii de comparare, care includ competenţe, efort, responsabilitate şi condiţiile de lucru.

Deputaţii europeni au adoptat o directivă pentru egalizarea salariilor între sexe. Aceasta va adăuga o nouă obligaţie pentru companii de a dezvălui cât câştigă angajaţii lor. Dacă diferenţa dintre bărbaţi şi femei depăşeşte cinci la sută, societatea trebuie să intervină.
Criza forței de muncă acaparează Europa. Un patron român se plânge că nu găsește oameni, chiar dacă oferă salarii de aproape 3.000 de euro: „Le dăm chiar și banii înainte”
Eurodeputatul PMP Eugen Tomac spunea recent că adoptarea de către Parlamentul European a Directivei privind transparenţa salariilor este un pas uriaş pentru eliminarea, la nivelul UE, a diferenţelor salariale dintre femei şi bărbaţi.

El susţine că în România această diferenţă este de 3,6%, a doua cea mai mică din Uniunea Europeană, mult sub media de aproape 13%.

„Avem însă state membre, precum Austria, cu diferenţe salariale de aproape 20% între bărbaţi si femei. Aceste diferenţe nejustificate pentru persoane care prestează aceeaşi muncă trebuie eliminate”, susţine Eugen Tomac.

Conform acestuia, noua legislaţie va cere companiilor din UE cu mai mult de 100 de angajaţi să dezvăluie informaţii care le vor permite angajaţilor să compare salariile şi să reclame diferenţele existente de remunerare între femei şi bărbaţi. Dacă în urma analizei acestor date se identifică diferenţe mai mari de 5% cu privire la nivelul de remunerare între femei şi bărbaţi, statele membre vor trebui să instituie sancţiuni şi amenzi pentru companiile care nu respectă rigorile.

„Directiva va asigura, de asemenea, că persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă au acces la informaţii cu privire la intervalul de remunerare al posturilor pentru care aplică. Mai exact, secretul salarial, principala cauză a diferenţelor salariale şi a abuzurilor angajatorilor, va fi interzis. Directiva protejează însă datele personale ale angajaţilor, colectarea acestora făcându-se numai la nivel de agregat”, adaugă liderul PMP.

Directivă UE: firmele vor publica salariile pentru a reduce decalajul de gen dacă decide acest lucru şi Consiliul UE. După aprobarea sa, statele individuale îl încorporează în legislaţia naţională.

Directiva Parlamentului European îşi propune să permită cetăţenilor din UE să îşi compare mai bine salariile. Aceasta cere companiilor să publice salariile pentru poziţiile individuale şi le obligă să utilizeze, de asemenea, denumiri neutre din punct de vedere al genului atunci când listează posturile vacante.

Toate prevederile din contracte care ar împiedica angajaţii să dezvăluie informaţii despre salarii şi recompense vor fi, de asemenea, nevalide.

Criza forței de muncă acaparează Europa. Un patron român se plânge că nu găsește oameni, chiar dacă oferă salarii de aproape 3.000 de euro: „Le dăm chiar și banii înainte”
Pun accent pe măsurile de transparenţă a compensaţiilor, care trebuie să fie cu adevărat incluzive şi cât mai eficiente posibil. Acum avem în sfârşit reguli obligatorii care ar putea elimina evaluarea financiară inegală. În plus, lucrătorii vor primi mai multe drepturi, minorităţile vor fi luate în considerare şi discriminarea ar trebui evitată”, a declarat raportorul său, Samira Rafaelová, atunci când propunerea a fost adoptată, scrie idnes.cz

Directiva va fi acum evaluată de Consiliul UE, unde se întâlnesc miniştrii statelor membre. Odată aprobate şi publicate în Jurnalul Oficial al UE, statele naţionale vor avea timp să o transpună în legislaţia naţională. În acest pas, le va reveni să stabilească, de exemplu, modul în care companiile trebuie să dezvăluie salariile sau ce sancţiuni se vor confrunta dacă nu o fac.

Potrivit deputatului danez Kira Marie Peter-Hansen de la Alianţa Liberă Europeană, aceasta este o dovadă clară că Uniunea Europeană nu va tolera niciun fel de discriminare de gen.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Animalul deosebit care a fost văzut în mai multe locuri din Sibiu. Ajunge rar în România, trăiește în peninsula Scandinavă, acolo unde oamenii au mare grijă de el. Are culori spectaculoase
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
Playtech.ro
Cât costă o masă copioasă cu pește, carne, salată și băuturi în Bulgaria. Români uimiți de nota de plată: „În Mamaia, de banii ăia luați doar scobitori”
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Plata în numerar. Scenariile din culisele deciziilor politice
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Ordin de la UE. Interzis pentru șoferii care au făcut școala pe automată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african