Femeile vor fi plătite la fel ca bărbaţii în fotbal. Decizie istorică luată la naţionalele SUA

După ani de campanie publică și solicitări legale din partea jucătoarelor de fotbal feminine din SUA, US Soccer a fost de acord să plătească în mod egal echipele masculine și feminine. SUA este acum prima țară care acordă salariu egal naţionalelor sale masculine și feminine.

18 mai 2022, 16:04
Femeile vor fi plătite la fel ca bărbaţii în fotbal. Decizie istorică luată la naţionalele SUA

Federația de Fotbal din SUA a ajuns la un acord istoric pentru a plăti echipele masculine și feminine în mod egal, anunțând miercuri acorduri colective separate până în decembrie 2028 cu sindicatele pentru ambele echipe naționale şi punându-se astfel capăt anilor de negocieri dure.

Bărbații au jucat în condițiile unui contract care a expirat în decembrie 2018., în timp ce contractul colectiv feminin a expirat la sfârșitul lunii martie, dar discuțiile au continuat după ce federația și jucătorii au convenit să soluționeze un proces pentru discriminare de gen, introdus pe rol de unele dintre jucătoare în 2019. Acordul a fost condiționat de încheierea de către federație a unor contracte de muncă care să egalizeze salariile și sporurile între cele două reprezentative.

Citeşte şi Salarii majorate cu 200 de lei, Guvernul a pregătit Ordonanţă de urgenţă

Sunt foarte mândră, pentru fetele cărora li se recunoaşte valoarea, în loc să fie nevoite să lupte pentru asta. Cu toate acestea, tatăl meu mi-a spus întotdeauna că nu ești recompensat pentru că faci ceea ce ar trebui să faci, iar să plătești în mod egal bărbații și femeile este ceea ce ar trebui să faci„, a spus Margaret Purce, care evoluează pe postul de atacant în naţionale de fotbal a SUA.

Poate cel mai mare blocaj a fost premiul în bani pentru Cupa Mondială, al cărui algoritm se bazează pe cât de mult avansează o echipă în turneu. În timp ce femeile din SUA au avut succese răsunătoare pe scena internațională, cu mai multe titluri consecutive la Cupa Mondială, ele încasau mai puţin decât omologii lor bărbaţi.

Citeşte şi Protest al lucrătorilor poştali în Piaţa Victoriei. Angajaţii Poştei Române sunt nemulţumiţi de salariile scăzute şi de condiţiile de lucru